Fešta od tartufa u istarskim Livadama

Fešta od tartufa u istarskim Livadama

U istarskim Livadama zadnji vikend u listopadu ljubitelji gljiva ponajprije tartufa moći će uživati na Danima Zigante tartufa 2016. Istarski sir, med, rakija, maslinova ulja samo su dio gastro ponude, koju će u kulinarskim radionicama posjetiteljima ponuditi glasoviti kuharski cheovi

Istarska maneštra, jota, fuži s tartufima, samo su dio jela koje zadnji vikend u listopadu mogu kušati Zagrepčani koji se zapute u istarske Livade, centar svijeta tartufa. Održavaju se tamo Dani Zigante Tartufa 2016 koji posjetiteljima nadomak motovunske šume nude brojne delicije, ali i pokazni lov traženja tartufa sa specijalno obučenim psima. Tijekom sedam jesenskih vikenda, od 10 do 19 sati, počevši od 18. rujna, posjetitelji glasovite manifestacije tartufa u Livadama mogu pogledati Međunarodnu izložbu vina, kao i autohtone istarske proizvode poput istarskog pršuta, kobasica, sira, meda, ali i rakija i maslinovih ulja. Gurmani će također doći na svoje jer će goste sajma u kulinarskim radionicama svojim specijalitetima (po)gostiti poznati kuhari – chefovi.

Zaštitni znak skupocjenih gljiva Giancarlo Zigante

Mirisi i okusi tog malenog istarskog mjesta (za)živjet će u znaku tartufa crnih i bijelih, a zaštitni je znak skupocjenih gljiva, glasoviti Giancarlo Zigante, kralj tartufa koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda jer je svojedobno s kujicom Dinom pronašao tartuf koji je težio 1,3 kilograma. S pronalaženjem vrijednih gomolja započeo je, kaže, prije gotovo pet desetljeća, u vrijeme dok se bavio izradom alata za farmaceutske proizvode. Danas je taj Istrijan sinonim za tartufe, a i vlasnik je prve hrvatske tvornice za preradu tartufa u Plovaniji (ustrojena je 2008. godine) i trgovina diljem zemlje te u inozemstvu. Investicije su za to zdanje i proizvodnju bile više od 21 milijun kuna, a u posao je, kaže naš sugovornik, uključena cijela obitelj: sinovi Adriano i Marino, odnosno kćer Antonella, ali i supruga Graciela te nevjeste Sanja i Tanja.

S ovogodišnjeg sajma tartufa
S ovogodišnjeg sajma tartufa

Vrijedne gomolje tartufa crnih (Tuber melanosporum) i bijelih (Tuber magnatum) danas pribavlja od sakupljača iz cijele Istre, a najviše kupuju bijele kojih tamo ima više nego crnih. Kakogod, te neugledne gljive postižu cijenu od 200 do nekoliko tisuća eura, ponajprije za bijele tartufe. Područje Motovunske šume i doline rijeke Mirne uvelike im je stanište pa nije rijetkost tamo susresti tartufare (zaštitni im je znak vozilo »renault 4«) koji gomolje traže u simbiozi sa hrastom, bukvom, topolom, vrbom, brijestom… Tartufi rastu u grudama s nepravilnom i naboranom kožom, podzemi su to gomolji do petnaest centimetara srašteni ispod tla. Beru se kada dostignu veličinu trešnje i jabuke, ali mogu biti i veći. Sezona skupljanja bijelih tartufa, kaže Zigante, počinje u rujnu i traje do konca siječnja dok se crni ubiru od travnja do listopada. Postoji i zimska vrsta crnih tartufa koji su aktualni od prosinca do ožujka.

Za vikend turističkim vlakom kroz Motovunsku šumu

Sajam tartufa ovoga će vikenda turističkim vlakićem posjetitelje provesti i tzv. stazom tartufa (treba se najaviti unaprijed) kroz Motovunsku šumu. Tamo će se uz turističkog vodiča, licenciranog tartufara i njegove pse moći vidjeti kako izgleda potraga za tartufima, a izlet traje oko sat vremena (cijena karte je 30 kuna ). U tom vrijednom i neuglednom gomolju, kojeg smatraju i afrodizijakom snažnog karakterističnog zemljanog mirisa, uživali su, kazuje povijest, još stari Rimljani. Izvor je i brojnih gurmanskih ostvarenja počevši od glavnih jela, salata pa sve do deserata poput sladoleda s tartufima i maslinovim uljem.

Upravo je okuse i mirise tradicije Giancarlo Zigante spojio u više od 70 proizvoda s predznakom tartufa. Stvara ih u svojoj tvornici (zapošljava 70-ak ljudi) počevši od ekstradjevičanskog maslinovog ulja s okusom tartufa, tartufate (namazi) i dr. Uveli su u proizvodnu liniju i »Zigante delice« što uključuje umake s rajčicom, vrganjima, maslinama koromačom … Godišnje prerade oko deset tona tartufa koje plasiraju u Hrvatskoj, Sloveniji, Europi.

Velika nabavna cijena

Obitelj se više ne bavi prikupljanjem vrijednih gljiva čije su cijene ovisno o klasi i veličini visoke. Nabavna cijena crnih gomolja, doznajemo, kreće se od 60 do 120 eura, a najčešće ih ima po brežuljkastim terenima. Područje rijeke Mirne, kao i cijele Istre broji ipak nešto više bijelih tartufa koji u tvornici Zigante prolaze kroz pogone za pranje, preradu, mjerenje, sjeckanje, odnosno sušionicu. Ustrojili su tamo i salu za degustaciju s kuhinjom gdje im klijenti mogu kušati proizvode s tartufima uz maslinovo ulje i vino.

Osnivajem tvornice cilj je te istarske obitelji bio da hrvatski proizvod bude prepoznatljiv i konkurentan i na inozemnom tržištu. Združili su s tartufima i ekstradjevičansko maslinovo ulje od svojih 1.400 stabala maslina, a kvalitetom su tog tekućeg zlata ušli i u prestižni svjetski vodič . Potonje će na Sajmu moći kušati i posjetitelji Livada, uključujući i jela u specijaliziranom restoranu »od tartufa« Zigante gdje će se, među ostalim, nuditi cappuccino od celera, ali i mousse od ovčijeg sira s tartufima, kao i pačja prsa u kremi od tartufa.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni