FERTEO – projekt za uključivanje romske djece u obrazovne procese

Voditelj projekta Andrija Petrović, pojasnio je kako je opći cilj FERTEO-a pridonijeti uključivanju većeg broja djece romske nacionalne manjine u sustav predškolskog odgoja i redovitog obrazovanja

„Od jednakih prava ka jednakim mogućnostima“ (From equal rights to equal opportunities – FERTEO), najnoviji je EU projekt Grada Zagreba koji se odnosi se na uključivanje Romske nacionalne zajednice u obrazovni proces, a koji je, jučer prvi puta javno predstavljen u zagrebačkoj gradskoj upravi.

Ovaj 180.000 eura vrijedan projekt, Zagreb će realizirati u suradnji s Unijom Roma Hrvatske, Udrugom Roma Zagreba i Zagrebačke županije, Dječjim vrtićem Zrno iz Zagreba te Sisačko-moslavačkom županijom, a trajat će 15 mjeseci tijekom kojih će se raditi s ciljnim skupinama – romskom djecom predškolske dobi i njihovim roditeljima, ali i zaposlenicima u sustavu predškolskog odgoja i osnovnoškolskog obrazovanja u Gradu Zagrebu.

Većina novca, u iznosu od otprilike 83% cjelokupne vrijednosti, osigurana je iz europskih fondova – konkretno, Programa pretpristupne pomoći IPA, komponente IV – razvoj ljudskih potencijala. Projekt FERTEO, čiji je inicijator i nositelj gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, prijavljen je na natječaj Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti sustav obrazovanja u studenom 2011.

Voditelj projekta Andrija Petrović, pojasnio je kako je opći cilj FERTEO-a pridonijeti uključivanju većeg broja djece romske nacionalne manjine u sustav predškolskog odgoja i redovitog obrazovanja, kroz razne informativne i edukativne radionice, dvojezične obrazovne materijale, grupne i individualne programe te stručno usavršavanje odgojitelja i stručnih suradnika i asistenata.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin zaključila je kako je ovo samo jedan od 40-tak projekata Grada Zagreba koji se sufinanciraju iz sredstava Europske unije, a koji promiču razvoj ljudskih potencijala, jačaju socijalnu koheziju, osnažuju demokratske standarde i poboljšavaju status nacionalnih manjina. Također, podsjetila je i da je Zagreb prvi grad u Hrvatskoj koji je, još 2001., odmah nakon donošenja Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, manjinska prava pretočio u Statut Grada Zagreba. (zagreb.hr / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni