Ferrari predstavio unikatni P 80/C

Ferrari predstavio unikatni P 80/C

(Foto: Ferrari)

Ferrari je predstavio svoj unikatni superautomobil P 80/C, koji proizvođač opisuje kao do sad najekstremniji primjerak koji su do sada napravili po nečijoj narudžbi. Automobil vrijedan više milijuna dolara (točna cijena se ne zna) izrađen je za anonimnog kupca iz obitelji koja je generacijama bila zaluđena autima sa znakom propetog konjića. Posrijedi je zapravo trkaći 488 GT3, nesputan bilo kakvim trkaćim propisima i/li ograničenjima, s potpuno novim aerodinamičkim dodacima. Ovaj snažniji i aerodinamički napredniji model od serijskog trkaća bit će podvrgnut testiranju na privatnoj pisti Fiorano u Maranellu, a za upravljačem će biti Ferrarijev vozača GT utrka Alessandro Pier Guidi, koji će iskušavati vozilo tijekom njegove razvojne faze.

Treba spomenuti da automobil neće biti moguće legalizirati za vožnju po standardnim prometnicama, budući da za to nije niti predviđen te će se voziti samo na trkaćim stazama.

Njegova unutrašnjost je gotovo identična s onom kakvu ima 488 GT3, uključujući sigurnosni kavez, trkaći pojas i upravljač. Od modela GT3 »posuđen« je cjelokupni pogon i šasija te iako se ne spominje krajnja snaga kojom će raspolagati P 80/C, za očekivati je da će ona iznositi barem 710 KS, s koliko raspolaže i serijska inačica s V8 biturbo motorom.

Ferrarijev dizajnerski tim je nadahnuće za oblikovanje karoserije crpio iz dva omiljena trkaća modela njihova klijenta – 330 P3/P4 i Dino 206 S, oba iz sredine 1960-ih.

Ferrari 330/P4

Nizak središnji dio s velikim lukovima nad sva četiri kotača, glatkim vjetrobranskim staklima, istaknutim bočnim ulazima zraka i ravnim stražnjim dijelom kabine.

No gledajući P 80/C teško je ne primijetiti da ipak puno više liči na 488 nego na stare trkaće.

U Ferrariju ističu da potisna sila automobila jako dobro uravnotežena te se može bolje iskoristiti potencijal motora. Učinkovitost je povećana za 5 % u odnosu na 488.

O ovom Ferrariju čudne oznake moglo bi se napisati još podosta hvalospjeva, no bit će napravljen samo jedan primjerak koji ne može kupiti čak i ako imate astronomski iznos na svom bankovnom računu.

Vjerojatno ga nigdje nećete ni vidjeti uživo, stoga vam ovdje donosimo nekoliko fotografija. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni