Ferrari 250 GTO prodan za rekordnih 48,4 milijuna dolara!

Ferrari 250 GTO prodan za rekordnih 48,4 milijuna dolara!

(Fotografije: RM-Sotheby’s)

Na aukciji kuće RM-Sotheby’s održanoj u Kaliforniji (Monterey) u subotu navečer (25. kolovoza) postavljen je novi svjetski rekord – Ferrari 250 GTO iz 1968. godine postigao je cijenu koja premašuje astronomskih 48 milijuna dolara i time postao najskuplji automobil na svijetu ikad! Cijana samog vozila na aukciji bila je 44 milijuna dolara, no s uplaćenim premijama popela se na 48.405.000 dolara.

Navedenim iznosom ovaj je 56-godišnjak na četiri kotača srušio dosadašnji rekord aukcije automobila iz 2014. godine koji je također držao Ferrari 250 GTO.

Automobil rekordne vrijednosti posljednjih je 18 godina bio u vlasništvu dr. Grega Whittena, bivšeg glavnog softverskog arhitekta tvrtke Microsoft. Whitten je izgradio temelje na kojima su sastavljeni alati iz Microsoft Office suitea (Microsoft Word, Excel i Powerpoint).

No spomenuti Ferrari ni približno nije jedini automobil koji je postigao iznos od kojeg se vrti u glavi. Tijekom 72 sata koliko je trajala aukcija iznosi su rasli »nebom pod oblake« te su postavljeni rekordi i za neke druge automobile. Među njima svakako treba istaći Duesenberg SSJ iz 1935. koji je prodan za 22 milijuna dolara, čime je postao najvredniji automobil američke proizvodnje ikad, ali i najskuplji auto napravljen prije Drugog svjetskog rata. Izrađena su samo dva takva automobila, od kojih je ovaj konkretno bio u vlasništvu poznatog Garyja Coopera, što u je također išlo u prilog. Važno je i spomenuti da je riječ o jednom od najbržih cestovnih automobila izrađenih prije Drugog svjetskog rata.

Duesenberg SSJ iz 1935. godine upisao se u povijest kao najskuplji automobil američke proizvodnje

Spomenimo da je prije prošle subote samo osam automobila na nekoj javnoj dražbi prodano za više od 20 milijuna dolara, a u Montereyju je tri automobila ušlo u taj elitni klub. Treći od njih je trkaći prototip Aston Martin DP 215 GT koji je postigao 21,455 milijuna dolara.

Jedan od basnoslovno skupih: Aston Martin DP 215 GT

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni