FER sudjelovao u međunarodnom podvodnom eksperimentu

FER sudjelovao u međunarodnom podvodnom eksperimentu

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i Biomimetics Lab Instituta za bioinženjering Sveučilišta u Aucklandu proveli su transglobalni eksperiment Podvodna komunikacija na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske.

Testiranje novozelandske ronilačke rukavice za komunikaciju s hrvatskim autonomnim podvodnim vozilom (engl. Autonomous Underwater Vehicle, AUV) koje se trebalo održati u jadranskom podmorju otkazano je zbog epidemiološke situacije. No hrvatski i novozelandski istraživači pronašli su zaobilazni način – ronilac s rukavicom i autonomno podvodno vozilo zaronili su svaki na svojoj strani svijeta te proveli testiranje spojeni na internetsku mrežu.

Eksperiment je proveden tako da je novozelandski ronilac, noseći rukavicu ‘Adriatic’ zaronio je u 5-metarski bazen u centru West Wave Aquatic u Aucklandu i poslao naredbu podvodnom vozilu koje se nalazilo u bazenu Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) UNIZG FER-a u Zagrebu.

Rukavica ‘Adriatic’ senzorima detektira pokret ruke i prstiju ronioca, obrađuje pokret i dobivene informacije pretvara u signal naredbe koji se akustično šalje prijamniku u bazenu. Signal se prosljeđuje površinskom računalu na novozelandskoj strani, a zatim poslužitelju koji se nalazi u Hrvatskoj.

Slijede novi eksperimenti

Ovdje računalo prosljeđuje naredbu otpremniku koji dalje šalje akustični signal s rukavice autonomnom podvodnom vozilu kako bi se pomaknulo u zadanom smjeru i na zadani način. Rukavica sadrži senzore pokreta tvrtke StretchSense iz Novog Zelanda – spin-out tvrtke laboratorija Biomimetics. Provedeni eksperiment uspješno je završen te slijede novi eksperimenti unapređenjem rukavice i vozila.

Eksperiment su proveli Derek Orbaugh (koordinator, Auckland), Chris Walker (ronilac, Auckland), Iain Anderson (ronilac snimatelj, Auckland), Đula Nađ (koordinator, Zagreb), Fausto Ferreira (snimanje i fotografiranje, Zagreb), Luka Mandić (infrastruktura komunikacije na daljinu, Zagreb), Igor Kvasić (upravljanje vozilom, Zagreb), te Vladimir Slošić (akustika, Zagreb).

Projekt financira Office of Naval Research Global (ONR Global, američki Ured za pomorska istraživanja). Projektni partneri su Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva (UNIZG FER, Hrvatska) i Biomimetics Lab Instituta za bioinženjering Sveučilišta u Aucklandu (Novi Zeland).

 Kratki prikaz eksperimenta dostupan je na sljedećoj poveznici: Remote Underwater Communication – from New Zealand to Croatia.  (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni