FER-ovci od Grada traže prostor za Inovacijski centar

FER-ovci od Grada traže prostor za Inovacijski centar

Dekan Grgić istaknuo je kako je FER, koji godišnje prima 650 studenata, hrvatski brend koji je iz europskih fondova za 30-ak projekata povukao 16 milijuna eura, što čini preko 50 % svih projekata Sveučilišta u Zagrebu

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić, primio je u utorak ministra rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marka Pavića i dekana Fakulteta elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mislava Grgića, koji su mu predstavili nekoliko projekata na kojima trenutno zajednički rade, a za konkretnu realizaciju kojih je potrebna potpora Gradske skupštine Grada Zagreba.

Dekan Grgić, istaknuo je kako je FER, koji godišnje prima 650 studenata, hrvatski brend koji je iz europskih fondova za 30-ak projekata povukao 16 milijuna eura, što čini preko 50 % svih projekata Sveučilišta u Zagrebu. Posljednja dva projekta prijavljena na fondove Europske unije su Inovacijski centar Nikola Tesla i projekt ACROSS u području robotike, oba u vrijednosti 35 milijuna eura. Da bi se projekti mogli i ostvariti, od Gradske skupštine dekan M. Grgić zatražio je potporu pri rješavanju imovinskopravnih odnosa.

Inovacijski centar nalazio bi se na području sjeverno od nebodera FER-a, a sporazum kojim se izražava spremnost da Grad Zagreb FER-u ustupi jednu od dviju potrebnih čestica treba prihvatiti Gradska skupština Grada Zagreba.

Za projekt ACROSS, FER će u suradnji sa švedskim partnerom Kraljevskim institutom za tehnologiju izgraditi novu istraživačku jedinicu, koja će se baviti naprednim projektima i zapošljavanjem, a već za godinu dana zaposlili bi 60 mladih ljudi. Kako ističe M. Grgić za to im nedostaje prostor, a bilo bi logično da i taj prostor bude u neposrednoj blizini zgrade FER-a. Kao rješenje ističe zgradu Zagrebačkog holdinga, za koju je već raspisan neobvezujući javni poziv, a koja bi im zamjenom nekretnine između grada i države te odlukom Vlade mogla bit darovana.

Kako je kazao ministar rada i mirovinskog sustava mr.sc. Marko Pavić, u situaciji kada mladi u sve većem broju odlaze iz Hrvatske, ovakvim će ih se projektima zadržati i zaposliti. Potporu daje i Vlada Republike Hrvatske, koja želi pomoći u pronalasku adekvatnog prostora za potrebe FER-a.

Predstavljene inicijative pozdravio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić i istaknuo da će u ime Gradske skupštine Grada Zagreba učiniti sve da se postupak zemljišta za Inovacijski centar Nikola Tesla ubrza te nađe na dnevnom redu iduće sjednice Gradske skupštine. »Kao prvi među jednakima, u ime Gradske skupštine Grada Zagreba mogu reći da ćemo podržati sve što je kvalitetno i što je u interesu svih nas«.

Na sastanku su uz predsjednika Gradske skupštine bili i Mirjana Lichtner Kristić, tajnica Gradske skupštine Grada Zagreba, te Mario Župan, član Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga d.o.o.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni