FER će u suradnji s Austrijancima razvijati nova rješenja u području mikroelektronike

FER će u suradnji s Austrijancima razvijati nova rješenja u području mikroelektronike

(Foto: FER)

Infineon Austria i Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva pokrenuli su akademsku suradnju u području energetske elektronike. Suradnja će unaprijediti budući razvoj energetski učinkovitih tehnologija za doprinos dekarbonizaciji te ojačati jedno od ključnih područja europskog stručnog znanja u području mikroelektronike.

Suradnja je usmjerena na istraživanje i razvoj mikroelektroničkih rješenja koja sustavno smanjuju potrošnju energije, kao i na obrazovanje u ovim područjima istraživanja. To, primjerice, uključuje elektromobilnost ili energetski učinkovitu proizvodnju te prijenos i korištenje električne energije. Trajanje ove akademske suradnje inicijalno je određeno na šest godina, a voditelj projekta je prof. dr. sc. Željko Jakopović. Suradnja je dio posvećenosti poduzeća Infineon Austria važnim projektima od zajedničkog europskog interesa u području mikroelektronike (IPCEI ME).

Doprinos u ostvarenju klimatskih ciljeva

„Konkretna znanstvena i tehnološka rješenja u energetskoj elektronici mogu značajno doprinijeti ostvarenju klimatskih ciljeva. Da bi se došlo do takvih rješenja, potrebno je još više ispreplesti stručno znanje iz područja znanstvenog istraživanja i obrazovanja s postojećim industrijskim primjenama, a to je upravo ono što radimo„, objašnjava Sabine Herlitschka, glavna izvršna direktorica poduzeća Infineon Technologies Austrija AG.

„Drago nam je što pritom surađujemo s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te što zajedno unapređujemo položaj Europe kao centra za razvoj poluvodiča. Ovo je jedinstvena prilika mladim istraživačima da razvijaju karijeru u veoma atraktivnom tehničkom polju, čineći pritom naš svijet sigurnijim i ekološki prihvatljivijim mjestom“, dodaje.

Voditelj projekta prof. dr. sc. Željko Jakopović pojasnio je kako je predviđeno sudjelovanje eminentnih stručnjaka Infineona u nastavnom procesu putem pozvanih predavanja i radionica. To će studentima i istraživačima omogućiti izravan pristup najnovijim tehnološkim dostignućima u području mikroelektronike, učinskih poluvodičkih komponenata te odgovarajućim primjenama u području energetske elektronike, kaže Jakopović.

Proširenje europske baze STEM talenata

Naglasak akademske suradnje bit će na rješenjima za energetski učinkovite proizvode. To uključuje razvoj teoretskih koncepata za stabilnost energetskih mreža, istraživački rad u polju elektromobilnosti te poboljšanje uštede energije putem inteligentnih sustava upravljanja – putem algoritama, umjetne inteligencije ili strojnog učenja. Nadalje, radit će se na razvoju metoda dizajna i ispitivanja za analogne i digitalne krugove te krugove s mješovitim signalima za proizvode energetske elektronike.

Kako bi se kroz suradnju doprinijelo proširenju europske baze talenata iz STEM područja, partneri također planiraju na FER-u provesti posebne obrazovne programe vezane uz energetsku elektroniku. Usporedno s time, poduzeće Infineon Austria studentima će nuditi niz usluga, od tematskih radionica i podrške studentima na doktorskom studiju do ponude praksi u industriji za studente na prijediplomskim i diplomskim studijima.

O Infineon Austria

Infineon Technologies Austria AG dio je grupacije poduzeća Infineon Technologies AG, globalnog lidera u proizvodnji i razvoju poluvodičkih rješenja koja život čine lakšim, sigurnijim i ekološki prihvatljivijim. Mikroelektronika iz Infineona smanjuje potrošnju energije potrošačke elektronike, kućanskih aparata te industrijske opreme. Infineon značajno doprinosi udobnosti, sigurnosti i održivosti vozila te omogućuje sigurne transakcije na Internetu stvari.

Sjedište poduzeća je u Villachu, s dodatnim uredima u Grazu, Klagenfurtu, Linzu i Beču. S 4820 zaposlenika (uključujući 2100 zaposlenih na istraživanju i razvoju) iz 73 zemlje, poduzeće je u financijskoj godini 2021. ostvarilo prodaju od 3,9 milijardi eura (datum izvještavanja: 30. rujna). S troškovima istraživanja od 516 milijuna eura, Infineon Austria jedna je od najznačajnijih istraživačkih poduzeća u Austriji. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni