Fenomen jata

Fenomen jata

I nakon najnovijih parlamentarnih izbora svjedočimo o prelascima i političkoj trgovini saborskih zastupnika. Zastupnika koji bi trebali predstavljati primjere etičkog i humanog ponašanja

Žarko Delač

Žarko Delač

U životinjskom svijetu pojam jata, plova ili krda označava veliku skupinu istovrsnih jedinki koje se udružuju zbog veće sigurnosti i zaštite ili recimo lakšeg ulova. Naravno da to rade nesvjesno i sa ciljem samoodržanja vrste za razliku od ljudi koji to također rade, ali svjesno i prvenstveno zbog osobnih interesa. Mafijaški klanovi, masonske lože ili političke stranke samo su neki od takvih primjera. Slučajevi interesnog grupnog udruživanja vjerojatno su nam najbliži na primjeru političkih stranaka, a pribjegavanje konvertita pod šator pobjednika dokaz o proračunatim ljudskim postupcima.

Stoga ne čude mnogobrojni primjeri da pojedinci mijenjaju svoje političke stavove, uvjerenja i političke boje samo s ciljem opstanka na vlasti, zadržavanju sinekura koje im je omogućila politika ili u konačnici pribavljanja osobne financijske koristi. Zbog toge se u mnogim našim sredinama vrlo se često politika svodi na kupovanje vijećnika, uhljebljivanje rođaka i političkih istomišljenika te neizostavno uzimanje provizija na svim poslovima u kojima se kao investitori pojavljuju jedinice lokalne uprave i samouprave ili javna poduzeća.

Nadalje, prelaženje političara iz jednog u drugi politički tabor eklatantan je primjer interesnog grupašenja koje ne vodi računa o dobrobiti cjelokupne zajednice. Srećom, birači su počeli sankcionirati takve eskapade iako i nakon najnovijih parlamentarnih izbora svjedočimo o prelascima i političkoj trgovini saborskih zastupnika. Zastupnika koji bi trebali predstavljati primjere etičkog i humanog ponašanja jer politika bi trebala u prvom redu biti upravo takav oblik ljudskog djelovanja. Stoga i najnoviji primjeri odbacivanja svih amandmana na državni proračun u hrvatskom saboru nisu iznenađujući i samo još jednom pokazuje stranačku stegu i monopol mišljenja u zajednici.

Demokratskih iskoraka u strankama i nadalje ima vrlo malo što je vidljivo i prilikom biranja uglavnom samo jednog kandidata za stranačke funkcije. Zbog toga političari trebaju imati na umu kako kod nas još uvijek vrijedi sintagma ako nisi s nama protiv nas si ili moraš ploviti kako teče glavna struja ili kako europejski bolje zvuči uklopiti se u mainstream. Iz navedenog možemo zaključiti kako je zakon jata upravo najizraženiji u političkom miljeu i svi koji su pokušali iz njega izaći politički su propali.

Bez obzira koliko su bili istaknuti pojedinci i zaslužni dužnosnici i članovi neke od stranaka. Jednom riječju samostalni istupi i soliranja unutar stranaka kao i izlazak iz okrilja dosadašnje i osnivanje nove političke opcije nema političku budućnost i perspektivu. No kako iznimke uvijek potvrđuju pravilo tako je i u tome, a iznimka je naravno svima već dobro poznata, a riječ je o gradonačelniku grada Zagreba.