Fenomen Brocken

Fenomen Brocken

Mnogi planinari koji su kretali na Brocken, najviši vrh njemačkog gorja Harz (1142 m) prestrašili su se neobičnih, svjetlucavih prikaza koje su im izgledale poput duhova obavijenih aurama.

Ti su likovi uskoro postali poznati kao duhovi Brockena, a znanstvenici su objasnili kako se ne radi ni o kakvoj paranormalnoj pojavi, nego tek igri svjetla i oblaka koja poput neobičnog zrcala odražava sliku planinara.

Brockenov fenomen nastaje kada se sjene alpinista projiciraju na niske oblake i zatim odbijaju od vodenih kapljica iz maglice, pri čemu svaka od njih djeluje poput malog, iskrvljenog zrcala, a zbog perspektive sjene djeluju golemo. Osim samog lika, kapljice stvaraju sjajne prstenove ili krugove u boji oko same sjene.

Optička iluzija, poznata i kao Brockenov spektar ime duguje mjestu na kojem je prvi put zabilježena, ali takvi se prizori mogu vidjeti svugdje na svijetu.

Naime, još 1780. na Brockenu se zatekao biolog i prirodoslovac koji je čuo glasine o tamošnjem “duhu” koji se bojao mještana. Ne dopuštajući sebi da vjeruje u tračeve, odlučio je primijeniti znanstveni pristup i otkriti istinu iza ovog čudnog fenomena. I dobio je nagradu za svoju revnost – otkrio odakle dolazi taj “duh”.

Brockenov spektar ispod Pico Ruiva, najvišeg vrha otoka Madeira (Wikimedia Commons)

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)