Fejsbukovci odali počast Zagorki

Facebook grupa „Zakaj volim Zagreb“ zapalila je svijeće ispred spomenika Zagorki u spomen na popularnu spisateljicu  / Građani su se okupili unatoč kiši čime su pokazali da ipak nije sasvim umro onaj zagrebački duh

U spomen na obljetnicu smrti spisateljice Marije Jurić Zagorke (1873-1957), Facebook grupa „Zakaj volim Zagreb“, jučer je navečer organizirala svečano paljenje svijeće ispred restauriranog spomenika Zagorki u popularnoj „Tkalči“. Pred spomenikom se okupila skupina “fejsbukovaca” koji su polaganjem cvijeća i table s nazivom FB grupe željeli odati počast prvoj novinarki u Hrvatskoj, suradnici Obzora i drugih listova, koja je još poznatija kao autorica popularnih romana iz hrvatske povijesti: Grička vještica, Gordana, Kći Lotršćaka. Građani su se okupili unatoč kiši kako bi odali počast svojoj poznatoj nekadašnjoj sugrađanki čime su pokazali da još nije umro onaj zagrebački duh kako se mnogi pribojavaju (ili pak priželjkuju).

FZ_Zagorka

Ivan Brnčić i kolegica iz Facebook grupe

Skup je inicirao vođa FB grupe „Zakaj volim Zagreb“, Ivan Brnčić. Objasnio je kako ovakvim akcijama grupa želi podsjećati na kulturu i povijest Zagreba, kako se neke stvari ne bi zaboravile. Ovo im je već druga akcija, prvu su imali prošlog mjeseca kada su na sličan način na Trgu bana Jelačića obilježili (ovaj put) rođendan hrvatskog velikana. Grupa je snimila i tematski video o Zagorki, a planiraju nastaviti s daljnjim aktivnostima sa zagrebačkim „štihom“.

(B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni