FDA odobrila lijek za radijacijsku bolest nakon nuklearne katastrofe

FDA odobrila lijek za radijacijsku bolest nakon nuklearne katastrofe

»Naše istraživanje kazuje da ovaj lijek povećava mogućnost preživljavanja štiteći krvne stanice«, kaže dr. Thomas MacVittie, profesor na medicinskom fakultetu Sveučilišta Maryland

Lijek koji se već dugo koristi u borbi protiv negativnih učinaka kemoterapije dobio je odobrenje od američka Agencije za hranu i lijekove (eng. Food and Drug Administration – FDA) za korištenje u liječenju neugodnih posljedica izloženosti zračenju nakon nuklearne katastrofe. Dokazano je da lijek, komercijalno poznat pod imenom Neupogen, štiti bijele krvne stanice i tako povećava bolesnikove šanse za preživljavanje.

Neupogen, poznat i kao filgrastim je sintetički protein koji potiče razvoj bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija. Kada je zbog kemoterapie i radioterapije kod oboljelih od karcinoma proizvodnja ovih stanica spriječena, Neupogen se može se koristiti za poticanje rasta, dozrijevanje i ispuštanje bijelih stanica iz koštane srži. To omogućava pacijentu bolju obranu od infekcija i krvarenja – problema koji mogu nastati zbog terapije.

Neupogen je prvi put odobren kao pomoć u liječenju za pacijente koji su podvrgnuti kemoterapiji još 1991. godine i od tada je bio jedan od niza višenamjenskih lijekova istraživanih za potencijalnu uporabu u razdoblju nakon nuklearne katastrofe. No istraživanje provedeno na Sveučilištu Maryland sada je izvelo dokaze koji su doveli do zelenog svjetla od FDA te je Neupogen postao prvi lijek odobren kao protumjera za akutni radijacijski sindrom.

Znanstvenici su u svojem kliničkom istraživanju na životinjama primjenjivali visoke doze zračenja nakon čega su došli do zaključka da bi Neupogen vrlo vjerojatno mogao biti od koristi i ljudima izloženima radioaktivnom zračenju koje razara koštanu srž i usporava proizvodnju krvnih stanica. Neupogen bi navodno mogao biti vrlo učinkovit u minimaliziranju takvih posljedica te bi mogao značajno smanjiti vrijeme oporavka.

»Naše istraživanje kazuje da ovaj lijek povećava mogućnost preživljavanja štiteći krvne stanice«, kaže dr. Thomas MacVittie, profesor na medicinskom fakultetu Sveučilišta Maryland. »To je značajan napredak, jer se lijek sada može koristiti za siguran i učinkovit tretman krvnih stanica nakon njihovog teškog trovanja zračenjem«. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni