Fantastika u opusu Vlade Tuđe

Fantastika u opusu Vlade Tuđe

Slikajući marljivo i nadahnuto preko šezdeset godina, suvremeni hrvatski likovni umjetnik Vlado Tuđa izgradio je obiman i kompleksan opus često tematski različitih ciklusa, povezanih uljem ili akrilom i velikim formatom ulja ili kartona u jedinstvenu cjelinu.

Naravno, pojedine motive slikar je češće, vatrenije obrađivao, tražeći u njima iznimnost i dugotrajnost interesa.

Svakako, vidljiva je i prisutnost fantastike, fantastičnih ambijenata i ugođaja na nizu Tuđinih slika izvedenih uobičajeno jakim kolorom energično naslikanih s nekoliko žestokih poteza.

Tuđa stvara neobični svijet, grozomornih životinja, gigantskih cvjetova, čudesnog raslinja, prostora postojanja u tko zna kojem vremenu i poziciji u svemiru.

U tom svijetu žive i troglavo jednoglavi ljudi kao bića budućnosti, tajanstveni uzgajivači životinja, volumeni nesvakidašnjih energetskih gibanja i tajanstvenih strujanja.

To je izmaštani prostor, ponikao možda iz sna, stvoren razmišljanjem ili strahom od budućnost i promjena koje donosi i koje su neizbježne.

Atraktivan kolor prevladava na svim slikama ovoga ciklusa dajući cjelini specifični karakter , produbljujući i naše zanimanje za te misteriozne volumene svjetova.

Tuđina slikarska vještina i ovom ciklusu nesvakidašnjih motiva ističe se svojom osebujnošću i originalnošću.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni