Fantastične filmske poslastice na Tuškancu

Fantastične filmske poslastice na Tuškancu

(Iz animiranog filma ‘Moj susjed Totoro’ Hayaoa Miyazakija)

Brojna predavanja i panel diskusije u sklopu Europskog žanrovskog foruma te čak 17 kratkih filmova u 140 minuta programa dnevno poklanja 6. Fantastic Zagreb film festival

Iako je ovogodišnji Fantastic Zagreb otvorio svoja vrata 30. lipnja i do sada prikazao neke od kultnih klasika i najnovijih žanrovskih filmova, još uvijek je puno toga ispred nas. Osim fantastičnih filmova na ljetnoj pozornici Tuškanac i u Zagrebačkom plesnom centru, ove godine tu je i nova lokacija – funky terasa Swanky Mint hostela u Ilici 50 koja će 6. i 7. srpnja, s početkom u 21,15 sati, ugostiti čak 17 kratkih filmova u trajanju od 140 minuta programa dnevno. U programu se nalaze i dva hrvatska kratka filma – Zvjerka, hrvatsko-finska koprodukcija u trajanju od 20 minuta, zabavna horor komedija koja na urnebesan način prikazuje odnos stogodišnje majke i 75-godišnje kćeri. Drugi hrvatski kratki film je Indonezija, psihološki triler u trajanju od 25 minuta koji će vas ostaviti bez teksta. Ulaz na kratki program je besplatan.

Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja FZFF i ove godine predstavlja Europski žanrovski forum, 7. i 8. srpnja, od 10,00 sati u Medijateci francuskog kulturnog instituta (Preradovićeva 5) s ciljem povezivanja regionalnih i europskih žanrovskih filmaša, filmskih kompanija i producenata. Svakako ne treba propustiti predavanje Aleksandra Žiljka, našeg poznatog ilustratora te pisca SF priča i novela za koje je i višestruko nagrađivan, a ovoga puta će nam održati predavanje pod nazivom ‘Hayao Miyazaki i Studio Ghibli – jugo nad Japanom!’. Koje su osnovne tematske preokupacije ovog nagradama ovjenčanog autora? Koje je njegovo mjesto u filmografiji jedne od najslavnijih svjetskih animacijskih kuća, i koji su još značajni autori Studija Ghibli? Koji su dometi Miyazakijevih filmova? Konačno, kako sagledati i interpretirati opus ovog majstora u kontekstu suvremenog japanskog i svjetskog trenutka? – samo su neka od pitanja na koja će Žiljak pokušati odgovoriti 7. srpnja s početkom u 17,00 sati, također u Medijateci u Preradovićevoj 5.

Ulaz i na Europski žanrovski forum i predavanje je besplatan.

Raspored projekcija

U srijedu, 6. srpnja, na Tuškancu se prikazuju dva filma; u 21,15 sati ‘Procjep’ – atraktivan SF triler Dejana Zečevića nastao u srpsko-slovensko-južnokorejskoj koprodukciji i na engleskom jeziku. ‘Procjep’ je rijedak primjer kako se i na ovim prostorima može napraviti punokrvni SF odličnih efekata, intrigantne priče i s međunarodnom glumačkom ekipom. U 23,15 sati je film koji će vas dobro nasmijati: yakuza komedija ‘Osam opakih oldtajmera’ u režiji genijalnog Takeshija Kitana.

Istog dana u ZPC-u, s početkom u 19,00 sati, prikazuje se američki film snimljen prema istinitom događaju ‘Kletva Johhnyja Franka Garetta’ u režiji Simona Rumleya koji se proslavio žanrovskim indie hitovima Crveno, Bijelo i Plavo i Abecedom smrti.

Četvrtak, 7. srpanj, donosi prave filmske poslastice na ljetnu pozornicu Tuškanac. U 21,15 prikazuje se nezaboravni distopijski klasik Stanleya Kubricka – ‘Paklena naranča’. Uznemirujuće remek-djelo u kojem Kubrick spaja scene “ultra-nasilja” uz veseli soundtrack “Singing in the Rain”. Malcolm McDowell utjelovio je Alexa, jednog od najkarizmatičnijih i najprepoznatljivijih anti-heroja u povijesti kinematografije: ljubitelja nasilja, mlijeka i Bethoveena. Nakon Kubricka na Tuškancu u 23,30 sati stiže maestro animacije Hayao Miyazaki i njegov obožavani film ‘Moj susjed Totoro’ koji će vas odvesti u bezbrižan svijet mašte.

 • Cijene ulaznica:
  Pojedinačna projekcija: 27 kuna
  Tjedna akreditacija: 150 kuna
  Studentska tjedna akreditacija: 120 kuna
  Posebna projekcija na Medvedgradu (prijevoz uključen): 45 kuna
  Kratki program u Swanky Mint Hostelu (Ilica 50): besplatno
  Dječji program u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10): besplatno uz obavezno preuzimanje ulaznice na blagajni kina Europa jer su mjesta ograničena!

Za više informacija o festivalu, rasporedu projekcija i ulaznicama posjetite www.fantastic-zagreb.com. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni