Fantastičan početak sezone džeza u Lisinskom

Fantastičan početak sezone džeza u Lisinskom

(Foto: Didier Lockwood)

D. Lockwood i trio J. Kaplowitza upoznali su se na probi i priredili nam nezaboravni užitak

Sezona pojedinačnih koncerata, istaknutih džez-glazbenika pod nazivom Jazz.hr 25, započela je 24. rujna 2015. u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, izvrsnim koncertom francuskog violiniste Didiera Lockwooda u suradnji s triom J. Kaplowitza. Bila je to večer za pamćenje. Postoji više razloga zašto ovaj osvrt, ipak se radi o dugogdišnjem ljubitelju džeza.

Od prve skladbe publika je bila očarana ovim violinistom na klasičnoj i električnoj violini. Ali i triom: J. Kaplowitz, glasovir, Z. Šestak, kontrabas i J. Novoselić, bubnjevi.

»Je li to moguće?«, uzviknuo bi legendarni radijski novinar M. Delić. Da to je moguće, ali samo u džezu, glazbi premda sve više pisanoj, koja se temelji na improvizaciji. Pojedinost, D. Lockwood i trio J. Kaplowitza upoznali su se na probi i priredili nam nezaboravni užitak.

D. Lockwood (1956.) svirao je uz trio violinu, dok je u prividnom solo nastupu koristio električnu violinu. Program je trajao, kako je to sada uobičajeno, bez prekida oko 100 minuta, a izvedene su pretežno skladbe samog violinista te trojice velikana džez-glazbe: D. Ellingtona, J. Coltranea i C. Coreae.

Valja objasniti zašto prividni solo nastup na električnoj violini. D. Lockwood imao je ipak i to – digitalnog partnera. Tako je moguće naime opisati snimljeni digitalni zvuk.

Više o to velikom umjetniku moguće je pročitati na http://www.perun.hr/didier-lockwood-jazz-je-glazba-slobode.

Na pisanje ovog teksta navela su me dva razloga. U ovogodišnjoj sezoni slušat ćemo veliki uzor D. Lockwooda, francuskog violinistu Jean Luc Pontyja. Kojeg sam slušao na njegovom prvom javnom koncertu tamo daleke 1964. u dvorani Francuskog radija u Parizu. Zato se radujem njegovom ponovnom dolasku u Zagreb.

Puno važniji razlog je jedna mudra odluka Lele i Joea Kaplowitza. Da svoju karijeru poslije New Yorka nastave u Hrvatskoj. O pjevačici, vrsnoj kreatorici, koja sama piše tekstove i glazbu već je bilo riječi na ovom portalu. S J. Kaplowitzom Big-Band HRT-a dobio je izvrsnog pijanistu, a hrvatski džez izvrstan trio u navedenom sastavu.

Stoga se veselim idućem koncertu u ovoj džez-sezoni, javnom snimanju novog albuma Z. Kovačiček koja će pjevati Ellu (Fitzgerald) i Lelu (Kaplowitz).

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni