Fakultet organizacije i informatike – velika tvornica hrvatskih aplikacija

Fakultet organizacije i informatike – velika tvornica hrvatskih aplikacija

Velik je broj aplikacija koje su proizišle iz Fakulteta organizacije i informatike. Mnoge su osmislili vrijedni i domišljati studenti pod mentorstvom docenta Stapića. Tako »Mscout« aplikacija služi za povezivanje, odnosno, traženje glazbenika i bendova. »Slovkalica« je namijenjena djeci s disleksijom, a brucoši Fakultea vole »FOItrainer«, koja služi za pomoć provjere znanja prilikom polaganja kolokvija i ispita na Fakultetu

Valentina Vukoje

Živimo u vremenu u kojem nam je omogućeno da u svakom trenutku imamo brzi pristup velikom broju informacija. Razlog tome je u sve većem korištenju tableta i pametnih telefona, koji među ostalim omogućavaju korištenje velikog broja aplikacija. U 2014. godine u svijetu je prodano 1.2 milijarda pametnih telefona, što je porast od 23 posto u odnosu na 2013. godinu. Prvo mjesto po broju prodanih pametnih telefona drži Kina (392,8 milijuna), dok se u Hrvatskoj prodalo oko milijun pametnih telefona. Svakodnevno možemo čuti za neku novu aplikaciju, koja nam može pomoći u brojnim stvarima, poput snalaženja u nepoznatoj okolini, kupovini, učenju, otkrivanju bolesti, vježbanju… Čini se da su aplikacije postale svakodnevni dio našeg života.

Naša je ekipa odlučila razgovarati o razvoju mobilnih aplikacija s docentom Zlatkom Stapićem s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu. Ovaj doktor računalnih i informacijskih znanosti radi na Katedri za razvoj informacijskih proizvoda, a ujedno je i voditelj Grupe za razvoj i transfer mobilnih tehnologija na Fakultetu organizacije i informatike. Stapić je sudjelovao i vodio više od 15 znanstvenih i stručnih projekata.

Aplikacije za nadgledanje rada srca, praćenje prihoda kućanstva do korisnih informacija za planinare

dr. sc. Zlatko Stapić, doc.
dr. sc. Zlatko Stapić, doc.

Razvojem mobilnih aplikacija Stapić se bavi od 2005. godine, kada je kao student zajedno s kolegama s Fakulteta razvio mobilni sustav za nadgledanje rada srca – SmartEcg. Ovaj je mobilni sustav ostvario zapažene rezultate na različitim natjecanjima. SmartECG se temelji na klasičnom mobilnom elektrokardiogramskom (EKG) uređaju, koji je putem Bluetooth veze povezan s osobnim digitalnom pomoćnikom (PDA uređajem), koji motri i analizira srčanu aktivnost. U slučaju da se u toj aktivnosti pojave anomalije, medicinski servisi primaju upozorenje putem SMS-a ili MMS-a, a hitna se pomoć putem sustava globalnog pozicioniranja (GPS-a) po potrebi dovodi do bolesnika. Podaci u stvarnom vremenu šalju se i na središnji poslužitelj, gdje im mogu pristupiti liječnici putem web-aplikacije.

»Od tada sam razvijao ili mentorirao razvoj više od 100 mobilnih proizvoda. Iako je većina tih proizvoda bila namijenjena stjecanju znanja, neke od njih se može izdvojiti kao vrlo uspješne projekte. Višeplatformska mobilna aplikacija Remoter je imala više milijuna korisnika i to u vrijeme početaka razvoja mobilnih proizvoda. Za primjer, mentorirao sam ili sudjelovao na većini projekata dostupnih na Google trgovini koje je objavio FOI (https://play.google.com/store/apps/developer?id=Faculty+of+Organization+and+Informatics), istaknuo je Stapić.

Zaista je veliki broj aplikacija koje su proizišle iz Fakulteta organizacije i informatike. Mnoge aplikacije osmislili su vrijedni i domišljati studenti s Fakulteta organizacije i informatike, pod mentorstvom docenta Stapića. Tako Mscout aplikacija služi za povezivanje, odnosno traženje glazbenika i bendova. Također omogućava pronalaženje trgovine glazbenom opremom i diskografske kuće. Aplikacija Slovkalica namijenjena je djeci mlađeg uzrasta koji imaju disleksiju. Cilj aplikacije je kroz razne asocijacije pomoći djeci razlikovati slova te djecu naučiti naučiti pravilno pisati i izgovarati slova. Brucoši s Fakulteta organizacije i informatike posebno vole aplikaciju FOItrainer, koja služi za pomoć provjere znanja prilikom polaganja kolokvija i ispita na Fakultetu. Tu je i MathFun, aplikacija namjenjena učenju osnova matematike kroz zabavu i igru, ali i LEOmobile Demo namjenjen za učenje engleskog jezika. MHNL Demo namjenjen je pak za nogometne navijače domaće lige.

Aplikacija Remoter, koju je Stapić izradio zajedno s kolegom s Fakulteta Borisom Tomašem, omogućava daljinjsko upravljanje osobnim računalom putem virtualne tipkovnice i sučelja osjetljivog na dodir.

Velika potražnja za ICT stručnjacima, mnogi odlaze izvan Hrvatske

Grupa za razvoj i transfer mobilnih tehnologija, koju vodi mladi docent također radi na razvoju mobilnih programskih proizvoda, ali i na prenošenju znanja kroz radionice Student poučava studenta koje su postale pravi brend. »Neki od projekata koje bih izdvojio su Confbox, Magellan, Lorovoz, mLogoped, Sportify. Većina ovih mega projekata su još u izradi te kao strogo povjerljive ideje, nisu dostupne na mreži«, tajanstveno će docent Stapić.

On ističe kako je industrija informacijskog komunikacijskih tehnologija (ICT) trenutačno najbrže rastuća industrija u Hrvatskoj. Godišnje stope rasta broja zaposlenih, ali i izvoza u ovoj industriji, kojoj pripada i razvoj mobilnih proizvoda, iznose 20 i više posto. Poduzeća iz okruženja trenutno nemaju problema s plasiranjem svojih proizvoda, navodi naš sugovornik. Ono što tvrtke najčešće dovodi na Fakultet organizacije i informatike je traženje novih i mladih talenata.

S predavanja na Fakultetu organizacije i informatike
S predavanja na Fakultetu organizacije i informatike

»Sudeći po broju upita koje neprestano dobivamo, sutra mogu preporukama zaposliti 100 stručnih razvojnih inženjera, koji poznaju razvoj mobilnih i drugih spomenutih aplikacija. Međutim, čini se da studenti, osim 10-ak posto izuzetaka, još uvijek ne vide priliku u ovako velikoj potražnji te se rijetko odlučuju usavršiti u ovom području«, razočaran je Stapić.

On ističe kako puno naših uspješnih mladih (razvojnih) poduzeća (engl. start-ups) imaju vrlo zapažene rezultate, ne samo u regiji, već i u svijetu. Ipak, docent Stapić upozorava kako posljednjih godina sve više stručnjaka iz domene ICT-a napušta Hrvatsku. Stapić navodi kako je tijekom 2015. godine otišlo više od 4 000 ICT stručnjaka. »Osobno smatram da je ovo najveći rizik za hrvatski ICT. Nastavi li se odlazak stručnjaka, Hrvatska će se susresti s različitim problemima, koji će našu ICT industriju poprilično uzdrmati u pogledu nedostatka radne snage, koji je već i sada prisutan, ali u pogledu povećanja cijene rada, smanjenja konkurentnosti«, upozorava mladi docent.

Mobitel kao sredstvo za osmišljavanje nove aplikacije ili igrice

Stapić navodi kako postoji veliki potencijal za razvoj mobilnih aplikacija, posebno ako se razvojni timovi usredotoče na globalno tržište koje još uvijek raste, posebno u pogledu m-Trgovine, m-Igara, m-Zdravlja i drugih sličnih grana. »Trendovi u razvoju mobilnih aplikacija konstantno se mijenjaju. Tehnologije povezane s mobilnim, toliko brzo napreduju da ih je teško i pratiti, a da ne govorimo svladati i primijeniti. Trenutno svjedočimo sve češćoj primjeni pametnih, ugrađenih i povezanih uređaja, integraciji interneta stvari (IoT) i interneta svega (IoE) u mobilne aplikacije, primjeni virtualne, ali i proširene stvarnosti te oživljavanju kojekakvih predmeta, koji su sada u stanju `razgovarati´ s vašim mobitelom. Tu su slikovnice za djecu, tenisice za sport, plišani medvjedići, ali i automobili, stanovi i slično«, pojašnjava Stapić.

Upravo je zabava u razvoju mobilnih aplikacija bila tema koju je pokušao približiti osnovnoškolcima i srednjoškolcima na ovogodišnjem Festivalu znanosti u Zagrebu. Interes za ovom tematikom bio je velik. »Htio sam im prikazati pojednostavljeni proces razvoja mobilne igre ili aplikacije, te uloge i odgovornosti koje pri tome postoje. Želja mi je bila potaknuti ih da razmišljaju da se s mobitelom može puno više od facebooka, instagrama i igrica. Pokušao sam im pokazati kako sami mogu osmisliti novu aplikaciju ili igru. Ideje koje su djeca imala su uistinu fascinantne, te sudeći po njihovoj želji za sudjelovanjem u ovom predavanju i raspravi, mogu zaključiti da imamo svijetlu budućnost u malim genijalcima, koji će uskoro biti u stanju osnovati vlastitu tvrtku«.

—–––––

*Objava članka je sufinacirana sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni