Facebook isključio dva robota koji su međusobno komunicirali

Facebook isključio dva robota koji su međusobno komunicirali

Facebook je isključio dvije umjetne inteligencije koje su se doimale da međusobno komuniciraju na čudnom jeziku  koji su samo oni razumjeli, javlja Independent. Spomenuta dva robota počeli su mijenjati engleski za svoj osobni jezik, a pritom ostaje nejasno kako je do toga i došlo. Najprije su isključivo govorili o trgovini šešira i knjiga, da bi ubrzo počeli i pjevati o nečemu što je ljudima nerazumljivo.

Njihova primarna zadaća je bila da nauče međusobno pregovarati i savladavaju prepreke s kojima se suočavaju. Neki od pregovora proveli su se i na spomenutom jeziku te su ih uspješno okončali, dok nisu počeli razgovarati i o drugim temama.

Dhruv Batra, istraživač koji se bavi robotikom smatra kako im je Facebook omogućio da formiraju neku vrstu stenografije, dopuštajući im da učinkovitije govore.  Na njegove riječi se nadovezao i lingvist Mark Liberman. Smatra kako je malo vjerojatno da je robotski jezik preteča novim oblicima ljudskog govora. Ono što je također zanimljivo, smatra Liberman jest da je umjetna inteligencija koristila tekst, a ne jezik kako je to slučaj kod ljudi. Pritom nadodaje:

“Ostaje nejasno da taj proces donosi sustav s vrstom riječi, frazemima i rečenicama koje su karakteristične za ljudske jezike”.

Smatra kako su spomenuti pregovori vrlo nalikovali ljudskima. Oni bi se, na primjer, pretvarali da su vrlo zainteresirani za jednu određenu stavku – tako da bi se kasnije mogli pretvarati da su napravili veliku žrtvu u odricanju.

Konačno, spomenimo i t kako je sličan pokus radio i Google čiji su roboti isto koristili sličan jezik, no taj je jezik, ali i razvoj ostao i dalje aktivan.  (Zg magazin)