EXAT 110

EXAT 110

EXAT 110 naziv je najnovije skulpturalne instalacije Hanibala Salvara, koju je uz asistenciju Marte Fitek, postavio ispod tzv. školjke na ulazu u Zagrebački velesajam, a povodom održavanja proljetnih sajmova u 110 godini djelovanja Velesajma. Naime, svojevrsno vizualno »zlatno doba« Zagrebački velesajam bilježi pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je osnovan i EXAT 51, koji je na neki način direktno ili indirektno znatno utjecao na vizualnost, dekorativnost pa i funkcionalnost Zagrebačkog velesajma u Savskoj ulici, a potom i na novoj tj. sadašnjoj lokaciji. Ustvari su na njemu promovirana mnoga umjetnička rješenja, pa i umjetnici. Prisjetimo se samo nekih kao što su Vasko Lipovac, Lidia Salvaro, Joža Vresk, Bruno Mascarelli, Zdenko Gradiš, Mladen Veža, Slobodan Vuličević, Dragan Roksandić, Šefket Smailagić, Stipe Brčić, Đuka Kavurić, Saša Srnec te najpoznatiji hrvatski arhitekti Haberle, Gmajner, Rašica, Vitić, Begović, Tonković.

U mnoštvu raznolikih sajmova bilježimo ZAF (Zagreb art fair) osnovan 1991., da bi se dio tada promoviranih zamisli nadalje provodio posredstvom sajma AMBIENTA, na kojem je su, uz namještaj, stalno prisutni raznoliki nastupi dizajna i vizualnih umjetnosti od kojih je Međunarodna izložba keramike i stakla MIKS postala tradicionalna i međunarodno poznata i priznata. Prigodom proslave 100. godišnjice svečano i raskošno je predstavljena izložba Suvremena hrvatska keramika, po izboru Hanibala Salvara, predstavljena i s četiri različita jumbo plakata, koje je sponzorirala tvrtka Kodrić-Silex iz Samobora.

A samo dvije godine kasnije izložba erotike EREX 11 s nastupom 46 umjetnika, među kojima su I. Kožarić, M. Vuco, B. Mascarelli, P. Šilipetar, G. Drinković, V. Aralica, V. Trnski, D. Tomić, Z. Bourek, Z. Kauzlarić Atač. Kako je Zagrebački Velesajam mjesto na kojem se skoro uvijek promoviraju recentnost i budućnost stvaralaštva, to se nametnula potreba simbolički povezati EXAT 51 sa 110 godina ZV što je rezultiralo nazivom ove instalacije EXAT 110.

Ova prigodna instalacija nema trajni karakter te će stoga biti saČuvana samo na fotografijama, izrađena je od kartonskih kutija, zahvaljujući sponzorstvu tvrtke Model pakiranja d. d., te potpori Hobby Art Centra CHEMACO. Instalaciju je realizirao Likovni art dizajn centar LADICA.

Hanibal Salvaro