Evo kako će izgledati Spomen park pripadnicima HOS-a

Evo kako će izgledati Spomen park pripadnicima HOS-a

(Izvor ilustracija: UDHOS grada Zagreba)

U Starom Grabovcu kraj Novske priprema se Spomen park hrvatskim ratnicima, najavili su u Udruzi dragovoljaca HOS-a grada Zagreba (UDHOS). Tvrde kako je idejno rješenje već odobreno, a kako će izgledati može se vidjeti iz priloženih nacrta.

Prema navodima iz ove braniteljske udruge u Spomen parku bit će postavljne ploče s imenima poginulih iz 15 postrojba koje su sudjelovale u obrani zapadne Slavonije. Među njima i spomen ploča poginulim pripadnicima HOS-a koja je prvotno bila postavljena u Jasenovcu.

U Udruzi podsjećaju na dane iz Domovinskog rata, kada su 19. kolovoza, kada su jedinice tzv. JNA okupirale sela Rajić i Borovac. »Od tada pa do 6. listopada 1991. JNA je okupirala 60 % područja Općine Novska i počinila neviđene ratne zločine i ogromne materijalne štete. Jedan od najtežih i najkrvavijih ratnih dana na novljanskom području bio je 18. listopada 1991. godine«, navode u zagrebačkom UDHOS-u.

Ističu kako je na tom području zaustavljen 5. korpus JNA, odnosno banjalučki korpus, a najveći dio područja oslobođen je u operaciji Orkan, prvoj velikoj napadnoj operaciji Hrvatske vojske koja je završila Sarajevskim primirijem 3. siječnja 1992. godine.

»Tim primirjem zaustavljen je osloboditeljki pohod Hrvatske vojske pa smo na oslobođenje Okučana, Stare Gradiške i pripadajućim im naselja, čekali do svibnja 1995. i operacije Bljesak. U spomen na sve poginule hravatske branitelje iz 15 postrojba, koje su sudjelovale u obrani Hrvatske na Novljanskom ratištu na području Starog Grabovca, gdje su vođene presudne bitke za obranu i oslobađanje zemlje, izgradit će Spomen park Hrvatskim ratnicima«m, navode u UDHOS-u grada Zagreba. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni