Europsko priznanje Zagrebu kao gradu prijatelju velikih obitelji

Europsko priznanje Zagrebu kao gradu prijatelju velikih obitelji

U sjedištu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora u Bruxellesu Gradu Zagrebu uručena je 19. 11. 2019. godine diploma kao gradu prijatelju velikih obitelji.

Pročelnici zagrebačkog Ureda za demografiju Mili Jelavić diplomu je uručila Regina Maroncelli, predsjednica Europskog udruženja velikih obitelji (ELFAC). Diploma je priznanje za obiteljske i demografske politike Grada Zagreba koji već dulji niz godina prepoznaje ulogu obitelji u društvu, pojašnjavaju u Gradsko upravi.

“Grad Zagreb, prepoznao je obitelj, ne samo kao reproduktivnu zajednicu, već kao zajednicu u kojoj se jačanjem svakog njezinog člana smatra investicijom koja ima dugoročne učinke na osnaživanje društva u cjelini. Ovom Diplomom Grad Zagreb postao je jedan od sedam prvih lokalnih jedinica kojima je uručeno ovo europsko priznanje”, ističu u Gradskoj upravi.

Diploma Gradu Zagrebu plod je suradnje Ureda za demografiju i Udruge Obitelji 3plus, koja je i nominirala Grad Zagreb za dobivanje ovog vrijednog priznanja.

Na samoj 1. Konvenciji gradova prijatelja velikih obitelji, obitelj je predstavljena kao temelj razvoja društva. Jedan od zaključaka Konvencije je, upravo na tragu politika Grada Zagreba, da djeca, mladi i obitelji ne predstavljaju trošak, već su investicija u budućnost.

Osvrte i predavanja na navedene teme izložili su članovi ELFAC-a, nacionalne udruge obitelji s više djece, nacionalni i lokalni dužnosnici zemalja članica EU (Poljske, Mađarske, Italije, Estonije i Hrvatske). Predstavnici devet lokalnih jedinica predstavili su aktivne mjere provedbe obiteljskih politika, a u izlaganju je predstavljen i Grad Zagreb. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni