Europski parlament usvojio amandmane na Direktivu o jednokratnoj plastici

Europski parlament usvojio amandmane na Direktivu o jednokratnoj plastici

Marko Košak iz Zelena akcije je poručio kako pozdravljaju donošenje EU Direktive o jednokratnoj plastici koja će doprinijeti sprječavanju štetnih planova za spaljivanje otpada u Hrvatskoj i smanjenju količina plastike koja završava na odlagalištima i u Jadranu

Europski parlament je u srijedu u Bruxellesu izglasao amandmane za unaprjeđenje Direktive o jednokratnoj plastici, koju je Europska komisija predložila u svibnju.

Zelena akcija i partnerske organizacije iz kolicije Rethink Plastic i pokreta Break Free From Plastic pohvaljuju ambiciju Parlamenta i pozivaju Ministarstvo zaštite okoliša da je podrži u predstojećem pozicioniranju Vijeća ministara. Jedino sa snažnom Direktivom će se EU napokon suočiti s, kako kažu, »enormnim plastičnim zagađenjem diljem Europe«.

Voditelj Programa gospodarenja otpadom Zelene akcije, Marko Košak, poručio je: »Pozdravljamo donošenje EU Direktive o jednokratnoj plastici koja će doprinijeti sprječavanju štetnih planova za spaljivanje otpada u Hrvatskoj i smanjenju količina koje završavaju na odlagalištima i u Jadranskom moru. Jasna pravila će također zaustaviti navalu lažnih rješenja koja već postoje na tržištu u Hrvatskoj i diljem Europe«.

Parlament je izglasao zabranu nekih jednokratnih plastičnih proizvoda, poput posuđa za hranu, plastičnih štapića za uši, slamki, štapića za balone, plastičnog pribora za jelo i tanjura koji se najčešće nalaze među otpadom koji zagađuje okoliš. Izglasana je i proširena odgovornost proizvođača plastičnih proizvoda s obavezom snošenja troškova čišćenja plastičnih proizvoda koji se nađu u okolišu te troškova podizanja svijesti javnosti. Za ribarske mreže koje čine najveći dio morskog otpada, izglasani su ciljevi prikupljanja (50 % do 2025.) i recikliranja (15 % do 2025.). Dodatno, izglasana je i obaveza odvojenog prikupljanja 90 % plastičnih boca za pića i osiguravanje da se one sastoje od 35 % recikliranog materijala do 2025. godine. Također, izglasana je i obaveza zemalja članica da provedu mjere za smanjenje potrošnje plastičnih čaša te opušaka koji sadrže plastiku za 50 % do 2025., odnosno 80 % do 2030. godine.

Iz Zelena akcije ističu kako su, zajedno s partnerskim organizacijama, slali preporuke za glasanje zastupnicima u Europskom parlamentu te je prošlog tjedna u Bruxellesu održala niz sastanaka, tribinu i ulični performans s pozivom na akciju protiv jednokratne plastike.

U priopćenju Zelene akcije zaključeno je da je Europski parlament poslušao glas brojnih Europljana ogorčenih zagađenjem okoliša plastikom. Pozivaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da u daljnjim pregovorima i iznošenju svog stava ne derogira predložene mjere. »Ministarstvo mora podržati ambiciozan prijedlog Europskog parlamenta kako bi se Europskoj komisiji dao jasan signal da je Direktivu potrebno nadograditi s ciljem cjelovitog i ubrzanog rješavanja problema plastičnog zagađenja«, zaključuju u Zelenoj akciji. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni