Europski lovac na komete probuđen iz hibernacije

Europski lovac na komete probuđen iz hibernacije

Znanstvenici se nadaju da će im podaci koje prikupi sonda Rosetta pomoći da saznaju više o kometima za koje se vjeruje da su nepromijenjenog sastava još od formiranja Sunčeva sustava, odnosno više od 4,6 milijardi godina

Nakon dvoipogodišnjeg “sna” u svemiru, sonda Rosetta je probuđena, priopćila je jučer Europska svemirska agencija (ESA),  a prenijela agencija prenosi AFP.

„Zdravo svijete!”, poručila je ESA putem Twitter društvene mreže, imitirajući signal koji je iz dubine svemira poslao lovac na komete.  Nakon 31 mjeseca provedenog u hibernaciji svemirska letjelica Rosetta će nastaviti putovanje prema tajanstvenoj kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Kada se bude približila cilju, što bi trebalo da se dogodi u kolovozu 2014., Rosetta će neko vrijeme letjeti usporedo s kometom, a naposljetku bi znanstvenici na njezinu površinu pokušali spustiti robotski modul Philae. Bude li spuštanje uspješno, robot će uzeti uzorke i napraviti snimke komete u trenutku dok se ona približava Suncu 2015.

Znanstvenici se nadaju da će im ti podaci pomoći da saznaju više o kometima, „prljavim sniježnim loptama“, za koje se vjeruje da su nepromijenjenog sastava još od formiranja Sunčeva sustava, odnosno više od 4,6 milijardi godina.

Nastanak i porijeklo Sunčevog sustava

„S obzirom da su komete tako primitivne, mogu znanstvenicima pomoći u shvaćanju nastanka o porijekla Sunčevog sustava“, izjavio je za Reuters ESA-in znanstvenik Andrea Accomazzo.

Komet s kojem se Rosetta treba sastati otkrili su još 1969. godine ruski astronomi Klim Čurjumov i Svetlana Gerasimenko. Orbitalni period ove komete iz „obitelji Jupiter“ traje 6,45 godina. Njena najbliža točka na putanji oko Sunca iznosi 180 milijuna kilometara, a najudaljenija 840 milijuna kilometara. Komet ima jezgro veličine četiri kilometara koje rotira svakih 12 sati.

Rosetta lansirana 2004. već je poslala fascinantne podatke s dva asteroida koje je putem srela.  Napravila je tri puta krug oko Zemlje, te zahvaljujući Marsu izvela „gravitacijsku praćku“ kako bi se pozicionirala prema kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Trenutno je od ciljanog kometa udaljena devet milijuna kilometara, a do rujna bi se trebala približiti na svega deset kilometara. Nakon milijuna prijeđenih kilometara i preleta pored dva asteroida, sonda ESA-e je u lipnju 2011. stavljena u hibernaciju kako bi se sačuvala za posljednju, najriskantniju fazu svog putovanja. (B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni