Europski dom: Razgovor kiborga, robota i avatara

Europski dom: Razgovor kiborga, robota i avatara

Ovaj razgovor je moguć već danas a obilježavat će razvoj čovječanstva sve više u narednim razdoblju

„Razgovor kiborga, robota i avatara“ intrigantni je naziv okruglog stola koji će biti održan u četvrtak 28. studenoga  u Europskom domu. Na okruglom stolu koji počinje u 18 sati govorit će prof. dr. Igor Čatić – umirovljeni redovni  profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Dijana Bahtijari – urednica i voditeljica u TIM pressu i urednica knjige „Sami zajedno“ te Ivana Greguric – doktorandica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tribinu će voditi novinar i filozof Gordan Pandža.

Na okruglom stolu će se govoriti o produljenom životnom vijeku čovjeka i rastućom potrebom  zamjene njegovih izvornih organa.  Zamjenom tih izvornih organa i udova proizvedenim dijelovima dolazi do kiborgizacije. Tako čovjek postaje sve učestalije hibridom živoga i neživoga, kiborgom. Drugi oblik kiborgizacije je ona informacijska, popularno, ugradnja čipova. Starenje stanovništva ima i drugu posljedicu, snažan razvoj društvenih robota. Ona se očituje u tome da sve više robota brine o starijim ljudima. Istodobno će roboti sudjelovati u odgoju djece.

Roboti, svejedno nalik na čovjeka, humanoidni roboti ili oni drugi, preuzimaju sve više poslova od prirodnoga ljudskog bića u industriji i uslugama. Počinje se izgrađivati još jedna nova kultura, ona avatara, likova koji postoje samo na zaslonima računala. Već sada veliki broj korisnika računala živi u tzv. simuliranom svijetu, sami u svojoj sobi, potencijalno u dodiru s mnogima. Sve to dovodi do ključne misli: sve kiborgiziranije ljudsko biće živi samo zajedno, okruženo robotima i avatarima. Ovaj razgovor je moguć već danas a obilježavat će razvoj čovječanstva sve više u narednim razdoblju. (zg-m)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni