Europska noć istraživača u Zagrebu i Splitu

Europska noć istraživača u Zagrebu i Splitu

Posjetitelji će moći sudjelovati u znanstvenim eksperimentima, razgovarati sa znanstvenicima različitih znanstvenih disciplina, okušati sreću u nagradnim igrama i kvizovima o znanosti te pogledati neke od dokumentarnih filmova ili zabavno-edukativnih uradaka

Europska noć istraživača je manifestacija koja se tradicionalno održava svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu u više od 300 gradova diljem Europe. Cilj noći istraživača je na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo kako bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici te povećala zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti. Ove godine manifestacija će se održati 24. rujna  u Avenue Mall-u u Zagrebu i Marmontovoj ulici u Splitu u vremenu od 18 do 23 sata. Službeno otvorenje je zakazano za 19 sati.

Moto ovogodišnje Noći istraživača u Hrvatskoj je: Istraživanje za inovacije – Inovacije za javnost. Noć istraživača u Hrvatskoj organizira se drugu godinu za redom, a financira je Europska Komisija kroz aukcije Marie Sklodowska-Curie u okviru okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije, Obzor 2020.

Tim Noći Istraživača priprema mnoštvo zabavnih i interaktivnih aktivnosti, koje će se odvijati na raznim lokacijama. Svi istraživači uključeni u projekt u Zagrebu i Splitu imaju dugogodišnje iskustvo u istraživačkom radu i inovacijama, ali se i dodatno ističu svojim uspjesima u popularizaciji znanosti. Očekuje se sudjelovanje 20 znanstvenih timova koji će svoje programe putem interaktivnih sadržaja predstaviti građanima, posebice djeci i mladima. Posjetitelji će moći sudjelovati u znanstvenim eksperimentima, razgovarati sa znanstvenicima različitih znanstvenih disciplina, okušati sreću u nagradnim igrama i kvizovima o znanosti te pogledati neke od dokumentarnih filmova ili zabavno-edukativnih uradaka.

Iznenađenje večeri

Svake godine organizatori pripreme iznenađenje večeri. Prošle je godine u režiji istraživača, studenata i prijatelja u Splitu izveden flash-mob (glazbeno-plesna točka) na temu Život znanstvenika, dok su Zagreb posjetili poznati likovi iz budućnosti i dalekih galaksija, kostimirani posjetitelji (Star Trek i Star Wars) koji su došli provjeriti što to hrvatski istraživači imaju za pokazati. Europsku noć istraživača u Splitu i Zagrebu 2014. godine posjetilo je oko 17 tisuća posjetitelja, dobrim dijelom djece i mladih.

Pozivaju se svi oni željni znanja, inovacija, izazova i zabave da zabilježe 25. rujna u svoje kalendare i dođu u Zagreb i Split kako bi doživjeli dio istraživačke atmosfere koja će u isto vrijeme vladati diljem Europe.

Europsku noć istraživača 2015 organiziraju Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Društvo znanost.org, pod pokroviteljstvom MZOS-a, a u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Program manifestacije može se pogledati na ovoj poveznici. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni