Europska mreža gradova za povoljnije poduzetničko okruženje

Europska mreža gradova za povoljnije poduzetničko okruženje

Cilj Projekta je razmjena najbolje prakse i iskustva u poticanju samozapošljavanja, obrtništva i poduzetništva koji su u Zagrebu kao i u Europi prepoznati kao pokretači gospodarskog razvoja

„Europska mreža gradova za povoljnije poduzetničko okruženje“, naziv je projekta Europske unije vrijednog 90 tisuća eura kroz koji će sedam europskih gradova razmijeniti iskustva u mjerama poticanja samozapošljavanja i poduzetništva. Projekt je jučer predstavljen u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu Zagreba, a njegov je cilj stvaranje platforme za daljnju suradnju u korištenju fondova Europske komisije. Zagreb je kao koordinator projekta dobio bespovratna sredstva Europske komisije.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zaželio je dobrodošlicu zamjeniku gradonačelnice Varšave  Michalu Olszewskom i gostima. Naglasio da je od ukupne vrijednosti Projekta Zagrebu dodijeljeno 68.000 eura, te da Poljska nije slučajno odabrana za strateškog partnera, nego zato što je ona najbolji primjer države članice Europe po učinkovitosti korištenja sredstava iz fondova za gospodarski i društveni razvoj, razvoj poslovne infrastrukture i podrške poduzetnicima. „Za strateškog partnera projekta odabrana je Poljska jer je ta zemlja, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Badnić, najbolje iskoristila europske fondove za gospodarski razvoj, razvoj poslovne infrastrukture i podršku poduzetnicima.

„Radujemo se što ćemo od 1. srpnja ove godine još tješnje i bolje surađivati za dobro i prosperitet naših gradova i država“, rekao je Bandić dodavši da je cilj Projekta razmjena najbolje prakse i iskustva u poticanju samozapošljavanja, obrtništva i poduzetništva koji su u Zagrebu kao i u Europi prepoznati kao pokretači gospodarskog razvoja. Upravo zbog logistike, bolje umreženosti i iskoristivosti EU fondova Grad Zagreb prošle je godine otvorio Ured za EU integracijske procese u Bruxellesu, dodao je zagrebački gradonačelnik.

Razvojna mreža

Olszewski je kazao je da se Projekt može smatrati malim korakom koji ima veliku važnost u poboljšanju učinkovitosti suradnje i korištenja europskih fondova. Partnerstvo na ovom projektu potvrđuje i dobre veze Zagreba i Varšave, povezane i Sporazum o  prijateljstvu potpisanom 2011. godine u glavnog gradu Poljske.

„Naša iskustva rado ćemo podijeliti s vama, a možete računati i na našu podršku i pomoć. Ovaj Projekt mali je ali važan korak prema što boljem korištenju sredstava iz fondova, a ujedno će dobro utjecati na razvoj malog gospodarstva i obrtništva, kao i na razvijanje odnosa između zemalja partnera“, poručio je.

S obzirom da je Hrvatska na pragu ulaska u EU, kroz ovakve projekte steći će reference za što kvalitetnije korištenje sredstava iz europskih fondova naglasio je pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, dodavši da je Grad Zagreb u 2011. sudjelovao u 33 projekta ukupne vrijednosti 55 milijuna eura, a u 2012., nakon osnivanja EU tima, na 41 projektu. „To su projekti manjih vrijednosti ali preko njih stječemo iskustvo u upotrebi i korištenju sredstava fondova. Puno smo naučili i od naših prijatelja iz Poljske na čemu smo im zahvalni“, dodao je Laco.

Konzorcij projekta čini sedam europskih gradova u Poljskoj, Švedskoj, Italiji i Španjolskoj. Kroz projekt će, uz poduzetnike biti umreženi zaposlenici gradskih administracija zaduženi za poduzetništvo, predstavnici razvojnih agencija, tehnoloških parkova, učilišta, udruga i zavoda za zapošljavanje. (zg-mag)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni