Europska komisija je prihvatila Vladine mjere za smanjenje deficita

Europska komisija je prihvatila Vladine mjere za smanjenje deficita

Ovo je sada samo mali korak prema ukupnoj fiskalnoj konsolidaciji koja treba uslijediti narednih godina, rekao je u utorak ministar Lalovac

Hrvatska je ipak izbjegla pojačani makroekonomski nadzor jer je Europska komisija danas prihvatila paket mjera za smanjenje deficita, koje su u Bruxelles uputili ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić, javlja HRT.

„Ispred nas je dosta vremena da ispravimo makroekonomske neravnoteže, na čemu ćemo raditi i u 2015. i 2016. godini te u 2017. što se tiče deficita. Ovo je sada samo mali korak prema ukupnoj fiskalnoj konsolidaciji koja treba uslijediti narednih godina”, rekao je u utorak ministar Lalovac, koji je sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a u Bruxellesu.

Podsjetimo, Komisija je u veljači utvrdila da u pet zemalja članica (Hrvatska, Bugarska, Francuska, Italija i Portugal) postoje prekomjerne makroekonomske neravnoteže, s tim da bi se protiv Hrvatske i Francuske mogao pokrenuti korektivni postupak za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža ako ocijene njihove reformske mjere nedovoljno ambiciozne.

Još nijedna članica EU-a nije kažnjena zbog makroekonomskih neravnoteža, no Bugarska je bila pod posebnim nadzorom zbog korupcije i reforme pravosuđa. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni