Europska federacija novinara oštro odgovorila Plenkoviću

Europska federacija novinara oštro odgovorila Plenkoviću

»Vrijeme je da Hrvatska poduzme konkretne korake kako bi ograničila zluopotrebljavanje tužbi protiv novinara i osigurala punu neovisnost javnih medija. Ne očekujemo osjećaje, nego djela«, zaključuje Gutiérrez

Europska federacija novinara osvrnula se izjavu predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića koji je u ponedjeljak rekao da glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez nije dobro informiran o stanju slobode medija u zemlji.

Dan kasnije, Gutiérrez je na naslovnici portala EFJ-a odgovorio na Plenkovićeve tvrdnje da EFJ nije zapravo dobro upućen u situaciju u Hrvatskoj, već su informacije dobili od ljudi koji su im »oči i uši na terenu«.

»Gospodin Plenković misli da smo izmanipulirani! Nije nas briga za impresije i osjećaje gospodina Plenkovića«, odsječno je poručio Gutiérrez te nabrojao pet pitanja na koje EFJ zahtijeva odgovor od hrvatskog premijera, koje prenosimo u cijelosti:

– Je li normalno za zemlju Europske unije da su protiv novinara podignute najmanje 1163 tužbe?
– Je li normalno da javna radiotelevizija koristi javni novac kako bi zastrašila novinare putem 36 tužbi?
– Je li normalno da hrvatske vlasti nisu reagirale na objavljivanje europskog istraživanja čiji je rezultat da je urednička neovisnost u Hrvatskoj najniža u cijeloj EU?
– Je li normalno da su hrvatske vlasti ostale pasivne nakon objave istog istraživanja u kojem je utvrđeno stalno političko miješanje u upravljanje javnom radiotelevizijom?
– Je li normalno da je razina neovisnosti i financiranja Hrvatske radiotelevizije niža od one u Turskoj i Srbiji?

Glavni tajnik EFJ-a Gutierrez na kraju poručuje premijeru Plenkoviću da se, doslovno, »primi posla«. »Vrijeme je da Hrvatska poduzme konkretne korake kako bi ograničila zluopotrebljavanje tužbi protiv novinara i osigurala punu neovisnost javnih medija. Ne očekujemo osjećaje, nego djela«, zaključuje Gutiérrez.

Izvor: Telegram.hr, HND

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni