Europounijski žuljevi

Europounijski žuljevi

Ne tražite na tražilici riječ europounijski, možda jednom postane i hit. Za sada o žuljevima.

Već dulje vrijeme ne mogu nabaviti prave čarape. Koje kupujem bez obzira na cijenu, zbog slabih gumica mi se stalno podvlače pod noge. Pa su sve učestaliji žuljevi. Pitam, nitko nema pojma u čemu je riječ. Dok mi jedna ulična prodavačica koja je smještena u mom kvartu ne oda tajnu. To je zato što su europounijski birokrati propisali koliko moraju gumice stiskati nogu. Brinu za vaše vene, kažu.

Birokrati kao birokrati, da su barem isprobali to svoje genijalno rješenje i uveli nekoliko razreda obodnog stiskanja. Možda bih i pronašao. Ali oni su dobro plaćeni, pa ne komuniciraju s ljudima koji po kvartu prodaju čarape. A ne sjećam se da su o tako velikoj brizi za naše zdravlje pisali i mediji. Premali je to problem. Postoje važniji problemi, po mišljenju novinara vodećeg dnevnika. Koji usrećuju hrvatskog građanina u brizi za planetu Zemlju. Dokazano, po njima najgori je problem planete Zemlje uporaba plastičnih vrećica (1 do 2 kg otpada po stanovniku godišnje).

A zašto su plastične vrećice najveći problem? Zato, jer europounijski birokrati ne znaju kako spriječiti hrvatske i ostale istočne proizvođače da proizvode jeftinije od njih, a u korist onih bogatih zemalja. Ostaje pitanje kako kupiti čarape da ih stalno ne moram podizati ili da mi ne prave žuljeve.

Stanko Krivac

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni