EURO 2016: Prekrasna lopta za prekrasnu igru

EURO 2016: Prekrasna lopta za prekrasnu igru

Adidasova lopta za Euro 2016. u Francuskoj može se pohvaliti jedinstvenim dizajnom i odličnim performansama. Službeno ime lopte glasi Adidas Euro 16 »Beau Jeu«, što na francuskom znači »prekrasna igra«

Adidasova lopta kojom će se igrati Europsko prvenstvo u nogometu »Beau Jeu« obećava mnogo dobrih utakmica i još više dobrih golova. Poliuretanski materijali su i ovaj put odigrali ključnu ulogu i zahvaljući njima službena lopta EURO-a 2016. ima optimalna svojstva. Uz ovo Eurospko prvenstvo Tvrtke Aadidas i Covestro slave 30 godina partnerstva u razvijanju nogometnih lopti.

Gornjište nove lopte Adidas Euro 16 »Beau Jeu« može se pohvaliti jedinstvenim dizajnom koji je nadahnut službenim logotipom Europskog prvenstva u nogometu 2016. Lopta ima brojeve 2, 0, 1 i 6 te poseban dizajn koji spaja nekoliko specijalnih elemenata kako bi se naglasio vizualni identitet nogometnog turnira.

Što se tiče tiče karakteristika ove lopte, Adidas je odlučio preuzeti najbolje elemente vrlo popularne Brazuce, koja je napravljena za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Pločasti dizajn lopte napravljen je za kontrolu, točnost i precizan let. Razvoj lopte trajao je 18 mjeseci.

Službena lopta nogometnog prvenstva 2016. ima sofisticirane vanjske slojeve, poručuju iz tvrtke Covestro. „Njezina se vanjština sastoji od ukupno pet slojeva izrađenih na bazi poliuretanskih sirovina iz linije Impranil®“, kazao je Thomas Michelis, voditelj projekta za razvoj nogometnih lopti u Covestru. Na bijeloj podlozi lopte dolaze do izražaja preostale dvije francuske nacionalne boje crvena i plava. Srednji sloj koji se nalazi unutar lopte, štiti loptu od vanjskih utjecaja i daje joj neobično visoku elastičnost.

Ispod srednjega sloja nalazi se poliuretanska pjena s milijunima mikrosfera koje osiguravaju izvrsne karakteristike lopte u „letu“. Poliuretansko ljepilo povezuje gornje slojeve u posebnu poliestersko-pamučnu tkaninu koja služi kao supstrat. Ti slojevi su zaslužni za izvanrednu otpornost prema vanjskim utjecajima i trošenju, kao i za izuzetnu elastičnost lopte. Oni također pomažu lopti da zadrži svoj jedinstveni izgled. Vanjština ili vanjski slojevi lopte su vodootporni, a na ovoj lopti je poboljšana kontrola njezina „leta“ pri udarcu/kontaktu, a poboljšana je stabilnost, kao i sve ostale karakteristike.

Francuska treći put domaćin EP-a

Europsko nogometno prvenstvo održat će se u Francuskoj od 10. lipnja do 10. srpnja 2016. godine. To će biti 15. Europsko nogometno prvenstvo. Francuska je prilikom izbora domaćina prvenstva pobijedila Tursku i Italiju. Francuska je već dva puta bila domaćin Europskog nogometnog prvenstva i to 1960. i 1984. godine. Ovo će biti prvo Europsko nogometno prvenstvo s 24 reprezentacije umjesto dosadašnjih 16. Novi format podrazumijeva šest skupina od četiri momčadi, nakon čega slijedi drugi dio natjecanja počevši s osminom finala. Finale prvenstva održat će se 10. srpnja na stadionu Stade de France.

Sljedeće su se reprezentacije kvalificirale za Europsko prvenstvo u nogometu 2016.: Francuska, Engleska, Češka, Island, Austrija, Sjeverna Irska, Portugal, Španjolska, Švicarska, Italija, Belgija, Wales, Rumunjska, Albanija, Njemačka, Poljska, Rusija, Slovačka, Hrvatska, Turska, Mađarska, Irska, Švedska i Ukrajina. Deset francuskih gradova bit će domaćini Europskog nogometnog prvenstva: Pariz, St. Denis, Lille, Lens, Lyon, Bordeaux, St. Etienne, Tolouse, Nica i Marseille.

„Beau Jeu“ imala je svoju premijeru na prvom digitalni nogometnom stadionu u svijetu (The Adidas Future Arena – St. Denis) gdje je računalno animiranu simulaciju pratilo 50.000 gledatelja.
Svi ljubitelji nogometa i navijači mogu očekivati uzbudljive utakmice i sjajno utreniranih nogometnih zvijezda, koje će se nadigravati s „Beau Jeu“ od 10. lipnja do 10. srpnja 2016. godine.

Pripremila: Melita Funda

Komentari su zatvoreni