Eugene Goostman – prvi računalni program s naznakama „ljudske“ inteligencije

Eugene Goostman – prvi računalni program s naznakama „ljudske“ inteligencije

Profesor Kevin Warwick je izjavio kako je ovo prva službena potvrda da je neki stroj prošao Turingov test te dodao da ovakva razina umjetne inteligencije koja je postignuta ima određene implikacije na društvo te da je ovo podsjetnik da treba razmišljati o dosezima cyber kriminala

Svjetski mediji prenijeli su početkom tjedna kako je računalni program nazvan Eugene Goostman uspio zavarati trećinu osoba s kojima je komunicirao putem internetskog chata uvjerivši ih da je trinaestogodišnji dječak iz Engleske. Vijest je odjeknula u javnosti jer je to prvi put u povijesti da je računalo „položilo“ 65 godina star Turingov test i pokazalo „ljudske“ osobine.

„Cijeli naš tim vrlo je uzbuđen zbog ovih rezultata. Planiramo nastaviti raditi na tome da Eugenea učinimo pametnijim i unaprijedimo ono što nazivamo ´konverzacijskom logikom´“

Naime, britanski matematičar, kriptograf, i teoretičar računalstva, Alan Turing, je 1950. godine u sklopu znanstvenog rada koji je započeo pitanjem „Mogu li strojevi razmišljati?“, kreirao test prema kojem stroj raspolaže inteligencijom jednakoj ljudskoj ako uspije prevariti 30 % sudionika u seriji razgovora. Test se izvodi tako da ispitanik pokušava odrediti odgovara li mu na pitanja stroj ili stvarna osoba. Program Eugene Goostman u tome je uspio.

Profesor Kevin Warwick je za Telegraph izjavio kako je, iako je i prije bilo govora o tome da je neki stroj prošao Turingov test, ovo službena potvrda te dodao da ovakva razina umjetne inteligencije koja je postignuta ima određene implikacije na društvo te da je ovo podsjetnik da treba razmišljati o dosezima cyber kriminala.

Eugenea – chatter robota, kojega su stvorili inženjeri Vladimir Veselov i Eugene Demchenko u St. Petersburgu testiran je uz još četiri programa. Jedini je od njih prošao Turingov test – točnije, jedini je uvjerio više od 30% sugovornika da je stvarna osoba, javlja NBC.

Njegovi tvorci posebno su ponosni na uspjeh u razvoju samoučećeg sustava: „Cijeli naš tim vrlo je uzbuđen zbog ovih rezultata. Planiramo nastaviti raditi na tome da Eugenea učinimo pametnijim i unaprijedimo ono što nazivamo ´konverzacijskom logikom´“.

Činjenica da je računalo prošlo Turingov test zabrinulo je dio čovječanstva. No, treba napomenuti da se u testu ne uzima u obzir jesu li odgovori koje sustav daje točni ili ne, već samo koliko se oni doimaju „ljudskim“. Riječ je o subjektivnoj procjeni sudionika testa, a u njihovom uvjeravanju da se radi o tvarnoj osobi zacijelo je uvelike pomogla i činjenica da se Eugene deklarirao kao trinaestogodišnjak, što je bio vrlo lukav potez njegovih tvoraca.

Da izbor dječačke „osobnosti“ nije bio slučajan potvrdio je osobno i Veselov koji je izjavio da su se prilikom razvijanja programa vodili idejom da on može tvrditi da zna sve, ali da zbog njegove dobi bude za očekivati da uistinu ne zna sve. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni