“EU sankcije zbog kašnjenja na području zbrinjavanja otpada će plaćati građani”

“EU sankcije zbog kašnjenja na području zbrinjavanja otpada će plaćati građani”

Tomislav Tomašević, gradski zastupnik iz stranke Zagreb je naš!, osvrnuo se u četvrtak na rebalans proračuna koji se našao na dnevnom redu Gradske skupštine. Kaže kako je u proračunu najviše sporno što se režu kapitalna ulaganja u vrtiće, škole i sportske objekte. Osim toga, naglasio je kako se režu ulaganja u odvajanje otpada, ali i druge projekta, kao što je žičara na Sljemenu. »Mnogo se toga srezalo na račun održivog razvoja i javnih usluga. To je Bandićev model upravljanja – jedno je prije izbora, a kad oni prođu, to se vidi kao reciklaža starih projekata«, rekao je.

Tomašević drži da je glavni razlog smanjenju proračuna »pogrešno planiranje« te da je sve bilo u predizborno svrhe. Ustvrdio je da bi se Milana Bandića moglo nazvati »gradonačelnikom s odgodom«, budući da se stano recikliraju isti projekti.

Kada se govori o spalionici otpada, Tomašević je napomenuo da idući tjedan stupa na snagu Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja nalaže razdvajanje komunalnog otpada. Nadodao je kako to obvezuje sve jedinice samouprave da omoguće građanima odvajatnje komunalnog otpada, ali ne kroz pilot projekte. Smatra da Zagreb nije spreman za to pa i po tom pitanju možemo očekivati određena kašnjenja.

»Imamo jako malo vremena za radikalnu promjenu u gospodarenju otpadu, a dođe li zbog kašnjenja u realizaciji do kaznenih penala iz EU, njih će plaćati građani iz svog džepa«, zaključio je Tomašević. (M. K.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni