EU za zabranu plastičnih vrećica

EU za zabranu plastičnih vrećica

Idući mjesec Europska komisija će usvojiti prijedlog da se državama članicama dopusti da zabrane plastične vrećice, a da pritom ne krše pravila zajedničkog tržišta, prenose europski mediji.

Europska komisija je smatrala da su takve zabrane nezakonite. Po nacrtu prijedloga, zakon će pozvati države da poduzmu mjere kako bi smanjile uporabu plastičnih vrećica debljine manje od 50 mikrona. No, one će moći birati kako će to učiniti. Opcije uključuju ekonomske mjere poput poreza i nameta i marketinško ograničavanje poput zabrana. Komisija bi prijedlog trebala usvojiti 15. studenoga.

„Takve mjere trebale bi uzeti u obzir postojeću razinu potrošnje plastičnih vrećica u pojedinim državama članicama, a veće razine zahtijevat će ambicioznije mjere“, stoji u nacrtu.

Nekoliko država članica čekalo je da Komisija pojasni krše li nacionalne zabrane plastičnih vrećica pravila zajedničkog tržišta.

Austrija je 2011. kritizirala zabranu plastičnih vrećica u Italiji jer su one klasificirane kao ambalaža po direktivi o ambalažnom otpadu, a ambalaža koja je u skladu s odredbama te direktive ne može biti zabranjena. Komisija je pokrenula konzultacije o tome, no još nije odgovorila na pitanje Austrije jesu li zabrane plastičnih vrećica legalne. (zgm)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni