EU, javi se!

EU, javi se!

Prije par dana je treći puta poništen natječaj za Regionalni centar Babina gora. Ranije su po prvi puta poništeni natječaji za Lučino razdolje i Piškornicu. Lećevica je stavljena pod tepih. Praksa pokazuje da sam bio u pravu. Što imam od toga?

Dr.-Ing. Viktor Simončič

Birokracija je divovski mehanizam kojim upravljaju mali ljudi. (Honoré de Balzac)

Viktor Simončič

Prvi puta od 2015. godine preskočio sam pisanje poučka preko novogodišnjih praznika. Ne da nisam imao o čemu. Crnih tema na pretek. Nema svijetlih. Nisam želio pokvariti praznike. Kada pišem o crnom i sam se ne osjećam dobro. Vjerujem ni mnogi od vas koji pročitaju napisano. U poplavi lošeg, mogao sam dati mašti na volju i izmisliti nešto lijepo, kako to rade političari.

Političarima svih razina, od mjesne zajednice do predsjednice EU, puna su usta lijepe budućnosti, demokratičnosti i transparentnosti. Kod većine građana to prolazi. No, ako gledate malo otvorenijih očiju, vidite da se ispunjava malo obećanja i da je sve manje i demokratičnosti. Političari se pretvaraju u suverene u svom dvorištu. Zadnjih godina više ni ne odgovaraju na mailove i dopise. Kod nas je kao premijerka jedina odgovarala gospođa Jadranka Kosor, a kao ministrica Mirela Holy.

Iz EU se odgovor dobivao kada je povjerenik za okoliš bio Janez Potočnik. Odgovarao je i predsjednik EK Jean-Claude Juncker. Od kada smo članica EU predsjednici, premijeri i ministri ne odgovaraju. Istina, jednom sam dobio odgovor od tadašnje Predsjednice, vjerojatno jer sam ju u 4. poučku pohvalio.

Usklađeno ignoriranje od politike i struke

Da se vratim transparentnosti i demokratičnosti na primjeru problema regionalnih centara gospodarenja s otpadom. Prije par dana je treći puta poništen natječaj za Regionalni centar Babina gora. Ranije su po prvi puta poništeni natječaji za Lučino razdolje i Piškornicu. Lećevica je stavljena pod tepih. Ništa niti novo niti čudno. Upozoravam na to još od pripreme za Marišćinu i Kaštijun. Praksa pokazuje da sam bio u pravu. Što imam od toga? Osobnu zadovoljštinu i usklađeno ignoriranje politike i struke.

Kako u Hrvatskoj nisam uspio dobiti odgovor na upozorenja oko štetnog načina pripreme provedbe natječaja, uz pomoć EU parlamentarca Vilibora Sinčića uspio sam prije dobrih 6 mjeseci doprijeti do dva nadležna ministarstva EK. Ono vezano za koheziju i ono vezano za okoliš. Nakon nekoliko upozorenja s pozicije EU parlamentarca, trebala su im 3 mjeseca da se organizira online sastanak (održan 16. 9. 2021.) Sada već 4 mjeseca molim da dobijem odgovor na upozorenja. Birokratski vrh EK, svjestan odgovornosti, izbjegava potvrditi prijem poruka: https://zg-magazin.com.hr/trazimo-odgovornost-jaspers-a/.

Odgovorili da će odgovoriti

Meni, nažalost, nije preostalo ništa drugo nego da na neodgovaranje, u bezbrojnim molbama, počnem upotrebljavati grube riječi, na način: „Ne znam, možda su danas na snazi ​​neka nova pravila u korespondenciji unutar EK, pa nije običaj da se potvrdi primitak poruke. Bez obzira na to, volio bih da svi kojih se tiče, potvrde primitak. Bez potvrde ostajem u dilemi je li poruka primljena ili ne“.

I onda ipak 2,5 mjeseca poslije online sastanka stiže odgovor: „kako će mi odgovoriti u narednim danima“. Odgovora još nema niti nakon 40 dana od obećanja da će stići. Možda se u EK birokraciji pod nekoliko dana smatra nekoliko mjeseci.

Birokraciji EK ostavljam još ovaj tjedan za odgovor. Onda ću provjeriti da li će na tako eklatantna kršenja procedura, povezanih s netransparentnim i rasipničkim trošenjem sredstava poreznih obveznika reagirati predsjednica EK Ursula von der Leyen.  

Primjer dijela korespondencije

Kako bi postojeći centar Kaštijun, koji je trebao biti konačno rješenje, prestao zadavati probleme građanima ovih dana je procurila vijest, kako je tvrtka Uniprojekt TERRA d.o.o. za Istarsku županiju izradila Elaborat za potrebnih dodatnih 33,2 milijuna eura kako bi se kompletan sustav zbrinjavanja otpada u Istri “uštimao”. Ne smije se zaboraviti da je centar Kaštijun, kao konačno rješenje probleme zbrinjavanja za Istru koštao preko 30 milijuna eura. Uz to su pusti milijuni potrošeni za pretovarne stanice, sortirnice i drugo, od Umaga do Labina.

Nagrada za nesposobnost

Elaborat je izradila ista tvrtka koja je sudjelovala u pripremi Kaštijuna, Babine gore i inih neuspjelih centara. Umjesto da ih se pozove na odgovornost i uz zabranu daljnjeg stručnog rada zatraži i nadoknada štete, eto njima, kao u slučaju Babine gore, dodatna zarada na izradi elaboratinog elaborata. Mislim da za Kaštijun imaju u pripremi još pokoji dodatak.

Kako se troše novci poreznih obveznika krivicu ne snosi samo tvrtka Uniprojekt TERRA d.o.o. Ostaje za utvrditi događa li se to zbog nemara ili »ne daj Bože« možda pod patronatom vrha HR i EK administracije.

U svoj dobronamjernosti, izbjegavajući svaku pomisao da se namjerno »dite ne daje materi«, ne dobijem li uskoro odgovor, zamolit ću predsjednicu EK Ursulu von der Leyen da intervenira. Naravno da ću o tome obavijestiti i premijera Plenkovića u »cc«, iako sam ga već nekoliko puta upozorio na stanje stvari, tako da zna o čemu se radi. Pogađate. Bez odgovora. Pa tko sam ja da mi on odgovori… Tko je on da odgovara građanima…

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni