EU izglasala (neobvezujuću) Direktivu za smanjenje jednokratne plastike

EU izglasala (neobvezujuću) Direktivu za smanjenje jednokratne plastike

Europska unija je u srijedu, 19. prosinca 2018. postigla dogovor o prestanku korištenja jednokratne plastike u EU, nakon višemjesečnih pregovora o Direktivi za smanjenje jednokratne plastike. Zelena akcija, zajedno s Greenpeace Hrvatska i ostalim partnerskim organizacijama iz pokreta Break Free From Plastic i koalicije Rethink Plastic, pohvaljuje mjere iz Direktive, ali i upozorava na određene manjkavosti.

Direktiva uključuje zabranu jednokratnih plastičnih tanjura i pribora za jelo, čaša i posuda za hranu od stiropora, slamki, štapića za uši i drugih jednokratnih proizvoda*. Također, osigurava plaćanje troškova gospodarenja otpadom i čišćenja predmeta od jednokratne plastike od strane proizvođača, uključujući cigaretne opuške i ribarsku opremu.

U Zelenoj akciji navode kako su (nažalost) ciljevi Direktive o smanjenju potrošnje jednokratnih posuda za hranu i čaša neobvezujući su za države članice, a ciljevi o odvojenom prikupljanju 90% plastičnih boca pomaknuti su s 2025. godine na 2029. godinu. Osim toga, smatraju problematičnim što će mjere vezane uz proširenu odgovornost proizvođača usvajati ovisno o dogovorima između vlada i proizvođača te ostalih nadležnih tijela, što će vjerojatno utjecati na ambicioznost novodonesenih zakona.

“Postignuti dogovor, iako predstavlja značajan korak prema smanjenju onečišćenja plastikom, i dalje ne odgovara hitnosti rješavanja tog problema”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Potpisivanje Direktive od strane ministara zaštite okoliša država članica trebalo bi se dogoditi 20. prosinca ove godine. Od dana usvajanja Direktive, države članice bi u razdoblju od dvije godine trebale uskladiti nacionalne zakone s odredbama Direktive, a zakoni bi trebali stupiti na snagu najkasnije od 2021. godine.

„Pozivamo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da ne čeka dvije godine već da hitno prenese ciljeve u nacionalno zakonodavstvo i ubrzano krene provoditi konkretne mjere protiv plastičnog zagađenja“, zaključio je Košak.

*Usvojene mjere uključuju:

  • zabranu plastičnih slamki, tanjura, pribora za jelo, mješalica napitaka, štapića za balone, okso-razgradive plastike i polistirenskih čaša i posuda za hranu
  • proširenu odgovornost proizvođača (uključujući velike tvrtke za proizvodnju duhana i najveće zagađivače kao Coca Cola, Pepsi i Nestle), prema kojoj bi proizvođači trebali platiti troškove gospodarenja otpadom, troškove čišćenja okoliša od plastičnih proizvoda i podizanje svijesti javnosti o štetnosti određenih plastičnih proizvoda, uključujući filtere za cigarete koji su najveći onečišćivači u Europi
  • mogućnost država članica da usvoje ograničenja na tržištu za posude za hranu i čaše
  • obvezu država članica da smanje otpad nastao od cigaretnih opušaka koji sadrže plastiku
  • proširenu odgovornosti proizvođača ribarske opreme, uz praćenje količine prikupljenog otpada i postavljanje nacionalnih ciljeva
  • proizvodnju 30% plastičnih boca od recikliranog materijala do 2030. godine
  • označavanje prisutnosti plastike u proizvodima, njezinog okolišnog učinka i upute za prigodno zbrinjavanje proizvoda

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni