EU fondovi sve značajniji izvor financiranja

EU fondovi sve značajniji izvor financiranja

„Od početka 2017. godine putem natječaja stavljeno je na raspolaganje više od 3 milijarde eura što je više nego što je raspisano u prethodne tri godine. Vrijednost ugovorenih projekata porasla je s 985 milijuna eura, krajem listopada 2016. godine na 4,3 milijarde eura”, istaknula je ministrica Žalac

U Zagrebu je u utorak svečano otvoren „Tjedan EU fondova”, obrazovno-informativni događaj koji šestu godinu zaredom organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kako bi se široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstavile mogućnosti financiranja iz EU fondova.

Otvarajući Tjedan EU fondova ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac je naglasila kako se radi na pojedostavljenju procedura i sustava upravljanja EU fondovima i izmjeni zakonske regulative kako bi se ubrzalo objavljivanje natječaja, ugovaranje i provedba projekata.

Ministrica se osvrnula na postignuća u korištenju nova iz EU-a u 2017. godini. „Od početka 2017. godine putem natječaja stavljeno je na raspolaganje više od 3 milijarde eura što je više nego što je raspisano u prethodne tri godine. Vrijednost ugovorenih projekata prijavljenih na spomenute natječaje porasla je s 985 milijuna eura, krajem listopada 2016. godine na 4,3 milijarde eura što je rast od 228 % u odnosu na sve tri prethodne godine, čime je gotovo ugovoreno 40 % ukupne alokacije od 10,7 milijardi eura“, istaknula je ministrica Žalac. Dodala je kako je korisnicima od početka 2017. godine isplaćeno 700 milijuna eura za provedene aktivnosti u okviru regionalnih projekata, dok je u ovom financijskom razdoblju isplaćeno milijardu eura.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je rekao kako će se iskoristiti sva sredstva iz Programa ruralnog razvoja i iz Operativnog programa pomorstva i ribarstva.

„Poljoprivrednicima smo osigurali povoljne zajmove, kredite i garancije. Zahvaljujući Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva, a pogotovo HAMAG-u i HABOR-u poljoprivrednici se od svibnja zadužuju s kamatom od 0,5 do 1 posto za mikro i male kredite, od jeseni za velike kredite preko HABOR-a s kamatom ispod 0,5 do 1 posto, a mljekari koji su najugroženiji sektor imaju kamatu od 0,1 posto. HAMAG-ove garancije pokrivaju i velik dio onoga čime su poljoprivednici izloženi i to će im pomoći da naprave stvari koje ne mogu financirati iz Programa ruralnog razvoja”, istaknuo je ministar Tolušić. Ministar je najavio da će se ugovoriti preko 200 milijuna kuna za izgradnju novih luka, te je 20-tak projekata za izgradnju ili modernizaciju tvornica za preradu riba.

Svečanosti su nazočili brojni župani, predstavnici županijskih agencija i ministri u Vladi. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić je rekao kako je nedavno donesena odluka o financiranju velikog infrastrukturnog projekta, regionalnog vodopskrbnog sustava čija je vrijednost 883 milijuna kuna.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je rekla kako se nada da će Tjedan EU fondova staviti naglasak na stvarne probleme države, ali i jedinica lokalne i regionalne samouprave kao što je svakodnevni problem uknjižbe imovine, što je uvjet za apliciranje bilo kojeg projekta za europske fondove.

„Nadamo se da u idućem razdoblju grad Zagreb očekuju veliki razvojni projekti od izgradnje tramvajske pruge prema novoj zračnoj luci, izradnje rotora, izgradnje žičare koja je u uznapredovaloj fazi, Centra za gospodarenje otpadom“, rekla je Pavičić Vukičević.

Tjedan EU fondova traje do 27 travnja, a obilježit će ga niz događaja u Zagrebu, Šibeniku i Mariji Bistrici.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni