“EU fondovi imaju značajnu ulogu u realizaciji kapitalnih projekata Zagreba”

“EU fondovi imaju značajnu ulogu u realizaciji kapitalnih projekata Zagreba”

(Naslovna fotografija: vlada.gov.hr)

Rotor Remetinec je do sada najveći infrastrukturni projekt za koji je Grad Zagreb dobio bespovratna sredstva iz EU-a. Radi se o jednom od najvećih kapitalnih projekata prometne infrastrukture u Zagrebu, ali i jednom od najvećih u Hrvatskoj

Ivana Vranješ

Pod sloganom „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku” u nedjelju je zagrebačkom Trgu kralja Tomislava održana informativno-zabavna manifestacija Dani otvorenih vrata EU fondova, koju je od 9. do 19. svibnja organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Brojni građani su mogli iz prve ruke saznati informacije o mogućnostima i prednostima korištenja EU fondova te upoznati uspješne projekte koji se provode u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji te okolnim županijama, a sufinancirani su bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić u prigodnom je obraćanju istaknula kako je i grad Zagreb osjetio pozitivne učinke od članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Ustvrdila je da europska sredstva igraju značajnu ulogu u ostvarenju kapitalnih projekata Zagreba, čiji značaj prelazi administrativnu granicu. “Tijekom 2019. napravili smo veliki iskorak i potpisali ugovor za najveći infrastrukturni projekt u Zagrebu, rotor Remetinec, kao i 24 ugovora o dodjeli sredstava za energetsku obnovu dječjih vrtića, domova, kulturnih i sportskih objekata, čija vrijednost premašuje 217 milijuna kuna“, izjavila je Majić.

Znatno povećana uspješnost korištenja EU fondova

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac je ustvrdila kako se Zagreb može pohvaliti značajnim EU projektima te naglasila kako je Hrvatska u protekle tri godine učinila veliki korak u korištenju EU fondova.

„Krajem listopada 2016. godine imali smo ugovoreno EU projekata u vrijednosti od oko 7,3 milijarde kuna, a do danas se taj iznos popeo na 54 milijarde kuna, što je gotovo sedam puta više nego prije tri godine”, istaknula je ministrica Žalac.

Otvarajući manifestaciju predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je u proračunskom razdoblju do 2020. godine iz EU fondova Hrvatskoj na raspolaganju 10,7 milijardi eura, a u idućem razdoblju do 2027 godine očekuje se isti iznos.

Kazao je da 80 posto javnih investicija u Hrvatsku dolazi zahvaljujući Europskoj uniji te se može zaključiti da su europski fondovi ključni za naš razvoj, kvalitetniji životni standard i gospodarski rast. Osvrnuo se i na projekt rotor Remetinec u Zagrebu.

“Kad za godinu dana rotor bude gotov, svi Zagrepčani i oni koji dolaze u Zagreb će znati da od je od ukupnog iznosa investicije, odnosno 331 milijuna kuna, 273 milijuna iz EU, a 50 milijuna kuna je dala hrvatska Vlada u suradnji s Gradom Zagrebom. To je dodana vrijednost , ta modernizacija je dokaz koliko nam EU članstvo poboljšava kvalitetu života“, poručio je premijer Plenković.

Europa sufinancira rekonstrukciju rotora, obnovu Tehničkog muzeja…

Na značaj projekta Rekonstrukcija raskrižja Jadranska avenija i Avenija Dubrovnik- rotor Remetinec osvrnula se Mirjana Zubak, pročelnica Gradskog ureda za projekte i programe Europske unije.

„Rotor Remetinec je do sada najveći infrastrukturni projekt za koji je Grad Zagreb dobio bespovratna sredstva iz Europske unije. Radi se o jednom od najvećih kapitalnih projekata prometne infrastrukture u Zagrebu, ali i jednom od najvećih u Hrvatskoj. Njegovom realizacijom povećat će se sigurnost i protočnost rotora koji predstavlja najveće kružno čvorište u gradu Zagrebu, a do sada je bio jedan od najnesigurnijih. Time će se postići i bolja povezanost s ostatkom zemlje i Europe, s obzirom da se radi o važnom čvorištu na jednom od TEN-T koridora“, pojasnila je za ZG-magazin Zovak.

Bespovratnim sredstvima financira se i projekt Tehničkog muzeja Nikola Tesla pod nazivom “Teslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21 stoljeće“. Financira se izrada projektne i studijske dokumentacije kao preduvjet za infrastrukturnu obnovu i uvođenje novih sadržaja koji će se realizirati u sljedećoj etapi projekta.

Obnova će obuhvatiti 754 m2 u prizemlju i 1952 m2 na katu.

Ravnateljica muzeja Markita Franulić je rekla da se novi sadržaji odnose i na prezentaciju hrvatskih velikana znanosti pod nazivom „Tehnički muzej Nikola Tesla – Znanost i tehnika s ljudskim licem“, a u četiri tematske cjeline se predstavljaju Faust Vrančić, Marin Getaldić, Nikola Tesla, Ruđer Bošković, Stjepan i Andrija Mohorovičić, Vladimir Prelog i Vladimir Ružička.

„Očekujemo da to bude mjesto gdje će se naši domaći i strani posjetitelji upoznati s doprinosom Hrvatske svjetskoj i europskoj znanosti kroz povijest“, rekla je za ZG-magazin ravnateljica Franulić. Dodala je da će realizacijom projekta Zagreb dobiti nove sadržaje, usluge, ali i obnovljenu zgradu koja je kulturno dobro.

Na manifestaciji su predstavljeni i dva značajna EU projekta koja se provode u Zagrebu BIOCentar –inkubacijski centar za bioraznolikost koji je mjesto poticanja i ostvarivanja uspješne suradnje između znanstvenih istraživanja i gospodarstva te tehnologijske infrastrukture i novih bioloških tvrtki u procesu razvoja novih proizvoda te projekt Gradski prozori u prirodu, unaprijeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni