EU financira izgradnju Dječjeg centra za translacijsku medicinu na Srebrnjaku

EU financira izgradnju Dječjeg centra za translacijsku medicinu na Srebrnjaku

Projekt će se realizirati kroz tri godine, a obuhvaća izgradnju nove zgrade funkcionalno povezane s postojećom zgradom te opremanje istraživačkom i medicinskom opremom, a otvorit će se i 130 novih radnih mjesta

U Banskim dvorima u petak je svečano potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak“.

Ugovor su potpisali ravnatelj Dječje bolnice Srebrnajak doc. dr. Boro Nogalo, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Najveći infrastrukturni projekt iz znanosti i zdravstva financira se sredstvima iz europskih fondova u iznosu od 432 milijuna kuna u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”

Projekt će se realizirati kroz tri godine, a obuhvaća izgradnju nove zgrade funkcionalno povezane s postojećom zgradom te opremanje istraživačkom i medicinskom opremom, a otvorit će se i 130 novih radnih mjesta.

Kako je rečeno, translacijska medicina znači bolje povezivanje temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja s medicinskom praksom s ciljem da se otkrića brže i efikasnije implementiraju u svrhu liječenja.

„U fokusu ovog projekta su djeca. Još 2005. godine smo s gradonačelnikom Milanom Bandićem pokušali nešto učiniti za djecu, nedostajala nam je infrastruktura, oprema, tehnologija je stara tridesetak godina. Pokušali smo preko proračuna, raznih fondova. Na našu radost eksperti su sada dali zeleno svjetlo. Ovaj projekt je jedinstven, simbioza je bazičara i klinčara pedijatrijskog tipa“, rekao docent Nogalo.

Ministrica Divjak je istaknula da se često znanstvenike ne doživljava i u trenucima kada su u pitanju najdraži, posebno djeca okrećemo se znanstvenicima i znanosti.

„Sigurna sam da će nova znanstvena oprema i laboratorij u Dječjoj bolnici Srebrnjak osigurati bolje uvjete liječenja naše djece, brži transfer znanja, kompetencija iz znanstvenog laboratorija do bolničkog kreveta“, rekla je ministrica Divjak.

Potpisivanju ugovora je nazočio predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je rekao da je ovo jedan od ključnih strateških projekta koji se realizira u okviru provedbe europskih sredstava.

„To je veliki uspjeh koji jača i imidž grada Zagreba u pogledu zdravstvenih usluga“, izjavio je Plenković.

Potpisivanju ugovora nazočili su zamjenica gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine prof. dr. Drago Prgomet.

„Današnje potpisivanje ugovora je pokazatelj kako se mogu dobiti veliki novci za dobre projekte u medicini i znanosti. Naš cilj je izvući novce iz europskih fondova i za izgradnju Nacionalne dječje bolnice u Blatu“, istaknuo je Prgomet.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni