Escape room nudi djeci igru, zabavu i stjecanje novih vještina

Escape room nudi djeci igru, zabavu i stjecanje novih vještina

„Tematska soba Agencija nestalog detektiva podsjeća na pravu detektivsku agenciju, puna je lažnih i pravih ladica te lokota. Detektiv je nestao, a djeca moraju pronaći skrivene diplome s kojima postaju pomoćnici detektiva. Pri tome nailaze na tajne prolaze u druge prostorije gdje rješavaju razne zadatke”, pojasnila je Kruna Josimović

Ivana Vranješ

U svakom od nas se krije pustolovni duh te smo kao djeca zamišljali da smo detektivi poput Sherlocka Homlesa ili superjunaci koji spašavaju svijet od invazije vanzemaljaca. Prva dječja detektivska agencija – Escape room za djecu omogućava da mašta na trenutak postane stvarnost, a osim djece dobrodošli su i roditelji koji će podjednako uživati u zabavi.

U dvije tematske sobe, Agencija nestalog detektiva u Maksimirskoj 49 i Spasi svijet u 60 minuta u Maksimirskoj 106, djeca nižih i viših razreda osnovnih škola doživjet će dvije različite nezaboravne avanture.

Escape room – “Svemirci napadaju”

Kroz interaktivnu igru djeca na kreativan i maštovit način rješavaju zagonetke, dešifriraju šifre, otkrivaju tajne prolaze kako bi došli do konačnog cilja.

„Tematska soba Agencija nestalog detektiva podsjeća na pravu detektivsku agenciju, puna je lažnih i pravih ladica te lokota. Detektiv je nestao, a djeca moraju pronaći skrivene diplome s kojima postaju pomoćnici detektiva. Pri tome nailaze na tajne prolaze u druge prostorije gdje rješavaju razne zadatke na putu do pronalaska diploma. U drugoj tematskoj sobi djeca moraju pronaći dijelove ključa od skloništa te ih sastaviti prije nego što ih vanzemaljci pretvore u male robote. Soba je osmišljena kao školski razred”, pojasnila je Kruna Josimović, vlasnica prvog dječjeg escape rooma u Hrvatskoj. Dodala je kako su obje sobe zanimljive djeci te su zadaci u njima prilagođeni i djevojčicama i dječacima.

Igra traje dok se svi zadaci ne riješe

U igri sudjeluje najviše devet sudionika po sobi te nema vremenskog ograničenja i traje dok se svi zadaci ne riješe.

Josimović je rekla da osim školske djece u igri sudjeluju i djeca predškolske dobi, ali su uvijek u pratnji roditelja, dok starije sudionike kroz igru vode gamemasteri, odnosno pomoćni detektivi. Česti gosti escape rooma su i osnovne škole koje provode programe za darovitu djecu, a ova vrsta zabave u ljetnim mjesecima izazvala je veliki interes i stranih turista koji s djecom borave u Zagrebu.

„Djeca danas jako puno igraju escape room na kompjuteru. U doba tehnologije željela sam da se malo odmaknu od kompjutera i uđu u interaktivnu igru. Djeca jako dobro prihvaćaju tu interakciju. Kroz rješavanje zadataka nauče timski surađivati što im danas nedostaje, stječu kreativnost, logičko razmišljanje i zaključivanje“, istaknula je Josimović.

Nešto novo što treba probati

Što se tiče cijene ova vrsta zabave za dva sudionika igre košta 350 kuna, za tri do četiri sudionika 450 kuna, a za pet do devet igrača 550 kuna. Cijena za organizaciju rođendanskih proslava iznosi 850 do 1500 kuna, ovisno o broju gostiju (najviše 20 gostiju).

„Ovo nije igraonica kao druge. Ovo je nešto novo, nešto što treba probati. Pozivam sve da dođu i zabave se. U interaktivnoj igri mogu svi uživati”, poručila je roditeljima i djeci Kruna Josimović. Najavila je i otvaranje treće tematske sobe.

„Radi se o idejnom projektu koji bi trebao dobiti podršku i Grada Zagreba. Problemi su prostor i financije. Moramo naći prostor da sve tri sobe povežemo na jednoj lokaciji. Za sada je sve na papiru, pripreme su počele u proljeće ove godine, a do ove zime bi se trebala otvoriti treća soba”, rekla je Josimović.