EPu boksu: Sep i Hrgović u polufinalu

EPu boksu: Sep i Hrgović u polufinalu

Boksači su osigurali najmanje brončane medalje i plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru

Poluteškaš Hrvoje Sep i superteškaš Filip Hrgović opravdali su statuse prvih nositelja i plasirali se među četiri najbolja boksača na Europskom boksačkom prvenstvu u bugarskom gradu Samokovu.

Tako su osigurali ne samo najmanje brončane medalje, nego i plasman na listopadsko Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Sep je doslovce iščupao pobjedu protiv odličnog Bugarina Radoslava Pantalejeva i to nakon što je prvu rundu izgubio, a u drugoj rundi dobio javnu opomenu zbog saginjanja. Mnogima se u tim trenucima činilo da je sve izgubljeno, ali ne i Hrvoju. Osvojio je treću rundu, a potom sudačkim preglasavanjem i meč (27:29, 28:28+, 28:28+), na nezadovoljstvo domaće publike.

„Pobijedio sam zasluženo unatoč javnoj opomeni zato što sam zadao više udaraca. U boksu je to jedino bitno! Nemam nikakvih dvojbi, bio sam bolji. Idemo dalje do finala“, rekao je 29-godišnji bombarder iz Vrbanje.

U polufinalu će Sep boksati protiv Irca Josepha Warda, bivšeg europskog prvaka i brončanog s posljednjeg Svjetskog prvenstva 2013. u Almatiju. Bez obzira na ishod tog dvoboja, koji je kao i sva ostala polufinala na rasporedu u petak, Sep će biti prvi hrvatski boksač s dvije medalje na europskim prvenstvima. Naime, 2011. godine u Ankari osvojio je broncu.

Niti pola sata nakon svoga klupskog kolege iz zagrebačkog BK Leonardo, polufinale je izborio i Filip Hrgović. Svome gruzijskom suparniku Miheilu Bahtidzeu nije ostavio ni mrvicu šanse za uspjeh. Dominirao je kroz sve tri runde i na kraju uvjerljivo slavio (30:27, 30:27, 30:25). Štoviše, Bahtidze je izdržao pravo bombardiranje, posebice u trećoj rundi i pravo je čudo kako je ostao na nogama.

„Sretan sam zbog osvajanja svoje prve seniorske medalje. Zadovoljan sam, ali mislim da ću za polufinale morati popraviti neke nedostatke. Možda sam bio malo previše opušten, podcijenio sam Bahtidzea. Ništa još nije gotovo, tek smo na pola puta“, izjavio je najbolji hrvatski boksač.

Hrgovićev će suparnik u polufinalu biti Rumunj Mihai Nistor. U njihovom jedinom dosadašnjem meču, u osmini finala SP-a 2011. u Bakuu, hrvatski poluteškaš bio je bodovno uvjerljiv.

Treći hrvatski predstavnik u četvrtfinalu, mladi Delničanin Matteo Komadina također je bio sasvim blizu polufinala u lakoj kategoriji (do 60 kg), ali je zbog ozljede izgubio meč protiv Nizozemca Enrica Lacruza. Već nakon minutu borbe Matteu se otvorila rana na čelu koju je zadobio u prethodnom dvoboju. Nakon dvije liječničke intervencije sudac u ringu odlučio je prekinuti meč, a kad se takvo nešto dogodi u prvoj rundi pravila nalažu da ozlijeđeni boksač gubi borbu. Da je Komadina izdržao još samo minutu i ušao u drugu rundu, tada bi se gledale bodovne liste, što bi mu išlo na ruku jer je bio bolji od Nizozemca.

Ipak, za Komadinu još nije sve izgubljeno. Uđe li nizozemski lakaš u finale, povući će Komadinu na šesto mjesto i „poslati“ ga SP u Katar, zajedno s Hrgovićem i Sepom.

U četvrtak je na EP-u u Samokovu slobodan dan, a u petak su na rasporedu polufinala (13:30 i 19:00 po hrvatskom vremenu). (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni