Enver Čolaković dobio park u Zagrebu

Enver Čolaković dobio park u Zagrebu

Mali park ispred zagrebačkog kluba Bookse u Martićevoj ulici od danas i službeno ima novo ime – Park Enevera Čolakovića. Riječ je o književniku Enveru Čolakoviću, koji je za dio javnosti sporan zbog toga što je 1944. za vrijeme NDH bio kulturni ataše u Budimpešti.

Spomen-ploču je otkrio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u društvu predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Amira Hodžića, predsjednika Društva hrvatskih književnika Đure Vidmarovića te Esada Čolakovića, predsjednika Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika i sina Envera Čolakovića.

Enver Čolaković je bio hrvatski, mađarski i bosanskohercegovački književnik, pjesnik, prevoditelj i profesor rođen u Budimpešti. Do 1945. je djelovao i živio u Budimpešti i Sarajevu, a zatim u Zagrebu, gdje je na Filozofskome fakultetu diplomirao povijest. Radio je kao srednjoškolski profesor, a od 1953. pa do smrti 1976. je djelovao je kao profesionalni književnik. Krajem 1942. je napisao Legendu o Ali-paši, roman koji je 1943. ovjenčan nagradom Matice hrvatske i koji se smatra jednim od ponajboljih hrvatskih romana 20. stoljeća te autobiografski tekst Knjiga majci.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji imenovanja ovog parka Martićevoj, u blizini obiteljskog doma Čolakovića, gradonačelnik Bandić je naglasio da je ovo još jedan pokazatelj multietničkoga i multikulturnog lica Zagreba. »Ovaj grad su gradili istaknuti Hrvati, ali i pripadnici nacionalnih zajednica koji žive u njemu. Njihov trud je vidljiv u javnome životu, kulturi, politici i gospodarstvu, a Enver Čolaković je dokaz te tradicije i tolerancije. To je bogatstvo i budućnost našega grada i naše domovine«, rekao je.

Otkrivanju spomen ploče prisustvovala je delegacija Zeničko – dobojskog kantona iz BiH Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Zahida Šišić, šefica Ureda premijera te Elvir Ibrahimagić, direktor Osnovne škole »Enver Čolaković« Zenica. Prije svečanosti, istoga dana, visoke goste primio je u Gradskoj upravi gradonačelnik Bandić sa suradnicima.

Inače, imenovanje parka ljetos je u Gradskoj skupštini podržala je većina gradskih zastupnika na prijedlog gradonačelnika, iDruštva hrvatskih književnika te sina Envera Čolakovića.

Protiv imenovanje jedino je bio Klub zastupnika Lijevog bloka. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni