Enko – tenisice koje ne umaraju stopala

Enko – tenisice koje ne umaraju stopala

Ideja je da se energija sa stražnjeg dijela, putem zavojnice proslijedi na čitavo stopalo i zaustavi umaranje jednog njegovog dijela

Na tržištu već postoji mnogo tenisica koje smanjuju pritisak s pete koristeći jastučiće koji apsorbiranu energiju s tog stražnjeg donjeg područja raspoređuju na ostatak stopala.

Enko tenisice tu ideju proširuju stvarajući dvije potplate na svakoj cipeli, koje bi trebale smanjiti neugodnosti i umor tijekom hodanja ili sportske aktivnosti. Koncept kojeg je 2002. godine zamislio Christian Freschi funkcionira na jednostavan način. Naime, kada osoba nagazi na petu, odnosno na stražnji dio donjeg dijela, pritisak se s tog područja raspodijeli na donji dio stopala. Ideja je da se energija sa stražnjeg dijela, putem zavojnice proslijedi na čitavo stopalo i zaustavi umaranje jednog njegovog dijela. Takav način sprječava ozlijede koje se mogu dogoditi pri svakom dodiru s tlom.

Poluga na strani svake cipele omogućava prilagodbu i ugađanje tenisica za različite namjene, od hodanja do zahtjevnije sportske aktivnosti. Osim toga, korisnik može birati između različitih veličina zavojnice ovisno o njihovoj tjelesnoj težini, a gumene potplate su zamjenjive što znači da se ne trebaju kupovati nove tenisice kada se one istroše, već samo jedan njihov dio.

Freschi i njegov tim trenutno rade na privlačenju investicija za Enko. No uz polog od 390 dolara moguće ih je dobiti u Sjedinjenim Državama. Potencijalne kupce možda će također zanimati i i novi model Adidasovih Springblade tenisica za trčanje. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni