Energetika kao motor razvoja

„Energetika je okosnica gospodarskog razvoja Hrvatske u sljedećih deset godina, izjavio je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na konferenciji “Euforia” o temi energetike, u organizaciji Centra za međunarodni razvoj – CID, Udruge Hrvatski izvoznici i tvrtke TF Marketing. Među projektima koje je nabrojao su gradnja novog bloka termoelektrane Plomin i pratećih objekata, s vrijednošću investicije od jedne milijarde eura te gradnja hidroelektrane Ombla i pratećih objekata vrijedna 140 milijuna eura.

Tu su i planovi za rekonstrukciju hidroelekrane Kosinj C2 i gradnju dvije nove uz investiciju od 650 milijuna eura, obnova Termoelektrane-toplane Zagreb vrijedna 120 milijuna eura te gradnja elektrane Dubrovnik 2 vrijedna između 160 i 170 milijuna eura. Prema Čačićevim riječima, u planu su i projekti hidrocentrala na Savi kod Zagreba i Dravi kod Osijeka i drugi projekti.

Najveći dio njih realizirat će se kroz partnerstvo HEP-a i uglavnom stranih partnera, rekao je Čačić. On smatra da je pored toga za jačanje financijske pozicije HEP-a i općenito energetskog sektora u Hrvatskoj, kao i interes investitora, ključno tržišno formiranje cijena energenata. Dosadašnju politiku na tom planu nazvao je samoubojstvenom, jer su, kako je rekao, kupci određivali cijenu, a energetski subjekti često prodavali energiju ispod za njih nabavne cijene. Čačić najavljuje značajna ulaganja u elektroenergetsku mrežu kako bi mogla primiti energiju proizvedenu iz snage vjetra. Projekti vjetroelektrana uglavnom su privatni, a njihova ukupna vrijednost u ovoj i idućoj godini je 400 milijuna eura, kaže Čačić. [H]

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni