Emotivni niz izvrsnih portreta Nade Zec Ivanović

Emotivni niz izvrsnih portreta Nade Zec Ivanović

Portreti Marina Držića i Tina Ujevića ističu se posebice. Obojica ključne figure hrvatske književnosti, uronjeni su u fantastični spleen

Miroslav Pelikan

U aktualnom hrvatskom slikarstvu portreti se rijetko susreću.Vjerojatno postoje jer slikari ponekad dobivaju narudžbe, no te slike uglavnom ne dospijevaju do izložbi i gledatelja.

S druge strane, ne bez razloga stvorena je fama kako se tek odabrani (umjetnici) mogu nositi s tim izazovom. Isto se tako sjećam davno višekratno izrečenih razmišljanja Matka Peića kako je Albert Kinert najbolji hrvatski portretist.

Nedavno sam se susreo s nekoliko zanimljivih portreta suvremene hrvatske likovne umjetnice, akademske slikarice iz Dubrovnika, Nade Zec Ivanović. Riječ je o nizu ulja na platnu srednjeg formata koje su se skladno uklapale u moju ideju o portretima, kako su oni ponajprije zabilježeni, protekli i nepovratni trenutak vremena.

Portreti Marina Držića i Tina Ujevića ističu se posebice. Obojica ključne figure hrvatske književnosti, uronjeni su u fantastični spleen, gdje uz pisca vidra (kako su zvali Držića) piše a on promatra svijet svojim gorljivim pogledom, dok je Tin (sjedeći u Blatu) okružen motivima Van Gogha i njegovih zvijezda i promišlja o doživljaju svijeta, barem za početak, onoga koji ga neposredno okružuje.

Osobno mi je najimpresivniji portret slikaričine majke koja izranja iz bajkovitog ambijenta, okružena alejama cvijeća, prilazi nam i tek što nije progovorila, dok joj je na licu brižni izraz.

Čekamo začuti riječi koje nam ponekad u ovom življenju nedostaju. Nema ih, samo ih majka može izreći…

Vrlo emotivni niz izvrsnih portreta Nade Zec Ivanović, slikarski snažan i vrlo samosvojan, jedinstven.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni