ELLE Moda&Društvo – Isprepleteni pogledi, 1945.-2015.

ELLE Moda&Društvo – Isprepleteni pogledi, 1945.-2015.

Od prvog bikinija, booma pariške visoke mode, minica i toplesa, preko Elle ikona, prvih prêt-à-porter kolekcija i rađanja kulture konzumerizma do fenomena top modela, rekomponiranih obitelji, celebrity kulture i interneta, naslovnice Ellea bile su i ostale nepogrešiv kompas za inspirativno i zabavno iščitavanje modnih i društvenih aktualnosti, fenomena i trendova

Od 19. lipnja do 14. srpnja, u Galeriji Bačva, Dom HDLU, Elle Hrvatska u sklopu Randez Vous festivala predstavlja retrospektivnu izložbu 101 naslovnice francuskog Ellea, kultnog ženskog modnog časopisa koji je već sedam desetljeća ne samo ogledalo društvenih promjena i položaja žene u društvu, već i aktivni sudionik i avangardni nositelj tih promjena.

21. studeni 1945: Prvi poratni dani, temperatura je ispod nule, no ulice su pune, u zraku je optimizam a na kioscima Francuskinje čeka novi magazin koji će obići svijet, putovati kroz vrijeme, informirati, inspirirati i buditi apetite generacija žena širom svijeta…

Od prvog bikinija, booma pariške visoke mode, minica i toplesa, preko Elle ikona, prvih prêt-à-porter kolekcija i rađanja kulture konzumerizma do fenomena top modela, rekomponiranih obitelji, celebrity kulture i interneta, naslovnice Ellea bile su i ostale nepogrešiv kompas za inspirativno i zabavno iščitavanje modnih i društvenih aktualnosti, fenomena i trendova.

Zahvaljujući kreativnom izričaju i osebujnoj viziji legenda modne fotografije kao što su Richard Avedon, Helmut Newton, Peter Lindbergh, Peter Knapp, Patrick Demarchelier, Jean-Baptiste Mondino, David Bailey, Mario Testino, Oliviero Toscani, Ellen von Unwerth, Gilles Bensimon, Jean-Paul Goude i mnogi drugi, izložba će okupiti iznimno reprezentativni materijal visoke umjetničke vrijednosti, ali i vrlo atraktivan za široku publiku zainteresiranu za modu i pop kulturu.

Prateći kronološki estetski razvoj i ključne fenomene koji se iz njih iščitavaju, naslovnice su podijeljene po dekadama i tematski, te popraćene tekstovima koji ih kontekstualiziraju. Dizajn postava u jedinstvenom okruglom prostoru Galerije Bačva potpisuju uspješne kustosice mlađe generacije Nina Bačun i Vanja Žanko, dok je autor originalne instalacije koja prati izložbu Dorijan Kolundžija, nagrađivani beogradski umjetnik svjetske reputacije u području primijenjene grafike i novih medija.

Ulaz na izložbu se ne naplaćuje. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni