Elektroindustrija kao okosnica razvoja

Elektroindustrija kao okosnica razvoja

Uz sudjelovanje domaće elektroindustrije u ostvarenju javnih kapitalnih investicija, važno istovremeno podizati njenu konkurentnost kako bi što lakše iskoračila na inozemna tržišta, smatra ministar Vrdoljak

Elektroindustrija će biti jedna od okosnica industrijskog razvoja Hrvatske u sljedećim godinama, zaključeno je na današnjoj raspravi “Zašto Hrvatskoj treba elektroindustrija?”, u organizaciji Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) i Zaklade Friedricha Eberta.

Strateška orijentacija Vlade ka izgradnji energetski i prometne infrastrukture dobrim je dijelom vezana uz elektroindustriju, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ali i upozorio da ta industrijska grana treba izbjeći sudbinu građevinarstva koje je po završetku kapitalnih javih ulaganja u cestogradnju ostalo prekapacitirano i s nedostatkom posla.

vrdoljakStoga je, uz sudjelovanje domaće elektroindustrije u ostvarenju javnih kapitalnih investicija, važno istovremeno podizati njenu konkurentnost kako bi što lakše iskoračila na inozemna tržišta, smatra Vrdoljak.

Naime, kako je rekao, ukupni prihodi ekektroindustrije godišnje se kreću oko dvije milijarde kuna, pri čemu je izvoz 980 milijuna kuna i tu je, a ne ‘kod kuće’ temelj za dugoročnu održivost.

Prema njegovim riječima, sadašnjih 12.800 zaposlenih u elektroindustriji (prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti), premalo je da bi se država oslonila na tu granu kao jednu od temelja razvoja, pa očekuje nova zapošljavanja.

Najavljuje da će mjesto elektroindustrije biti jasno određeno u strategiji industrijskog razvoja od 2014. do 2020. godine koja je u izradi, a u javnu raspravu trebali bi ići koncem ljeta.

Končar planira ulaganje od gotovo milijardu kuna

Predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago vidi velik potencijal za Končar u budućnosti s obzirom na rastuću potrebu za elektro opremom i drugim proizvodima vezanim uz električnu energiju, usporedo s pojačanom globalnom urbanizacijom i elektrifikacijom cestovnog prometa.

Končar, po njegovim riječima, u sljedećih pet godina u razvoj planira investirati gotovo milijardu kuna.

Napominje da snažnog izvoznog iskoraka teško može biti bez angažmana na domaćem tržištu na kojem tvrtka može demonstrirati svoje i kvalitete svojih dobavljača te bez povoljnih linije financiranja.

Predsjednik SMH-IS-a Vedran Dragičević drži da je vrijeme za okrupnjavanje domaće elektroindustrije i okupljanje oko afirmiranih brendova kako bi mogla zajednički djelovati na tržištu EU-a i drugim tržištima, dok predsjednik Uprave Elke Vatroslav Sablić kaže kako je njegova tvrtka potpuno spremna jer je u europskoj areni već godinama. Godinama smo izloženi otvorenoj borbi što nas je očvrsnulo i pripremilo, tako da se ne bojimo što će biti iza 1. srpnja, kaže Sablić.

Današnji okrugli stol nije mogao proći bez rasprave o RIZ Odašiljačima čiji je financijski direktor Milić Bijelić kazao kako tvrtku opterećuje netransparentno vlasništvo te zatražio pomoć ministra Vrdoljaka. On mu je odgovorio da RIZ nastavi s radom, a da će se pokazati je li tvrtka vrijedna ESOP programa te da će se imovinsko-pravni odnosi rješavati izvan ESOP-a. (hrt /zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni