Elektrifikacija titanija mogla bi spriječiti stvaranje otpornih mikroba kod zubnih implantata

Elektrifikacija titanija mogla bi spriječiti stvaranje otpornih mikroba kod zubnih implantata

(Foto: Peter Kasprzyk / Unsplash)

Iako zubni implantati od titanija mogu biti veoma čvrsti i otporni na koroziju, njihova površina je podložna nakupljanju štetnih mikroba koje mogu prouzročiti infekciju okolnog tkiva, koja pak može rezultirati potrebom za uklanjanje implantata. Nova istraživanja sugeriraju da bi elektrificiranje titanija moglo biti rješenje problema.

Na čelu s dr. Tagboom Niepom, znanstvenici Sveučilišta u Pittsburghu proveli su niz eksperimenata u kojima je putem titanijskih elektroda na komenzalne gljive Candida albicans primijenjena slaba električna struju. Riječ je o mikrobima koji su često odgovorni za gljivične infekcije što nastaju uz zubne implantate.

Utvrđeno je da je struja oštetila zaštitne vanjsku membranu koja okružuje svaki mikrob te ga je stoga učinila osjetljivijima na antibiotik poznatog kao flukonazol. Kao rezultat toga, gotovo svi mikrobi su iskorijenjeni kada se lijek koristio zajedno sa strujom, dok je biološko tkivo ostalo neoštećeno. Flukonazol sam po sebi nije naročito učinkovit protiv C. albicans.

Istraživači se stoga nadaju da bi uz primjenu blage električne struje na metalne implantate koji su već u tijelima pacijenata, relativno male količine lijekova bile učinkovite protiv bakterija koje su prethodno bile otporne na antibiotike.

Studija je nedavno je objavljena u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Pripremio: B. Jagačić / Izvor: Sveučilište u Pittsburghu

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni