Električni VW imat će domet od 480 km i biti jeftiniji od benzinca

Električni VW imat će domet od 480 km i biti jeftiniji od benzinca

Diess je naveo da će VW vjerojatno morati napraviti svoje vlastite baterije ili će ih kupovati od domaćih, njemačkih dobavljača kako bi se osigurala redovita opskrba i snizili proizvodi troškovi

Iz Volkswagenove uprave prošlog je tjedna najavljeno kako 2018. ili najkasnije tijekom 2019. godine planiraju uvesti potpuno električni »Volkswagen za digitalno doba« koji će s jednim punjenjem moći prevaliti 300 milja (480 km). Auto će se napuniti za svega 15 minuta, dok će cijenom biti pristupačniji od izvedbe s benzinskim motorom, navodi Engadget.

Time bi se trebale otkloniti barijere koje kupci još uvijek imaju prema električnim automobilima zbog njihovog relativno malog dometa i visoke cijene.

Izvršni direktor Volkswagenova za putnička vozila Hebert Diess rekao je za njemački časopis Wirtschafts Woche da će automobil veličine popularnog »golfa« debitirati kao koncept na salonu automobila koji će se idućeg mjeseca održati u Parizu.

Nakon početne najave Matthias Müller, predsjednik Uprave Volkswagena, pojasnio je za Autocar da će automobil po vanjskim dimenzijama biti usporediv s »golfom«, dok će u unutrašnjosti biti prostran poput »passata«.

Müller kaže kako se projekt »Volkswagen za digitalno doba« pokazao kao izazov vrhunskim inženjerima VW grupe. Njihov je cilj stvoriti električni automobil koji može s jednim punjenjem prevaliti 500 km (310 milje), imati vrijeme punjenja kraće od 15 minuta, a koji će koštati manje od automobila s konvencionalnim pogonom.

Diess je naveo da će VW vjerojatno morati napraviti svoje vlastite baterije ili će ih kupovati od domaćih, njemačkih dobavljača kako bi se osigurala redovita opskrba i snizili proizvodi troškovi.

Vrijeme punjenja i dostupnost prikladnih punjača za električna vozila tehnološka su pitanja s kojima se suočavaju sadašnje i novi potencijalni proizvođači električnih vozila. Raspon vožnje ovisi o energiji  baterije koja se mjeri u kilovatsatima (kWh). No snažnije baterije su skuplje i trebaju se duže puniti.

Engadget izvještava da punjenje baterije dostatne za 300 milja (482 km) vožnje u 15 minuta zahtijev 800-voltnu tehnologiju punjenja. Usporedbe radi, Teslin Model S dobiva 58 milja (93 km) dometa po satu punjenja na 240 V. Stoga ako su se u VW-u odlučili ispuniti obećanje, morat će se napraviti velik iskorak u tehnologiji punjenja i to prilično brzo, a punjači će morati biti dostupni korisnicima ako će svoje električne automobile htjeti koristiti za duža putovanja. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni