Električni Venturi postavio novi brzinski rekord od 549,4 km/h

Električni Venturi postavio novi brzinski rekord od 549,4 km/h

Aerodinamično električno vozilo Venturi Buckeye Bullet 3 postavilo je u ponedjeljak novi brzinski rekord na natjecanju koje se održava na jezeru Bonneville. VBB-3 vozio je prosječnom brzinom od 549,4 km/h i u trenutku postigao najveću brzinu od 576 km/h.

Venturi i ljudi iz Sveučilišta države Ohio koji stoje iza projekta nastoje postaviti novi rekord još od 2013. godine, a ovaj put im je to pošlo i za rukom.

Uvjeti na stazi, međutim nisu bili idealni. Nedavna kiša ostavila je traga na 11 milja (17,7 km) dugoj stazi te je konfiguracija terena postala dosta promjenjiva što je dovelo do pojačane brige za sigurnost. Treba napomenuti i da je Triumph koji je privukao dosta publiciteta svojom najavom rušenje brzinskog rekorda u kategoriji mortocikala otkazao svoj pothvat.

Da je slana podloga ostala glatkija možda bi se VBB-3 još više približio svojoj procijenjenoj krajnoj brzini od 708 km/h.

Ipak, ostaje sjajan visoki prosjek od 594,4 km/ h koliko je vozilo jurilo u oba smjera.

»Na tim brzinama morate usredotočiti na svoj zadatak, a ne na vaše emocije«, rekao je vozač Venturijevog tima Roger Schroer. »Znam da možemo ići dalje. Ovaj tjedan staza je bila dobra i nestabilnost vozila nije bila značajna. Bila je mnogo bolja nego tijekom proteklih dana tijekom podešavanja i ispitivanja. Uvijek moramo biti strpljivi i čekati da staza bude kako treba«, kaže Schroer.

venturi-vbb-3-baterije

VBB-3 je sasvim novi podvig u području električnih vozila koje je s 3000 KS proglašeno najmoćnijim električnim vozilom na svijetu, a koje se sada dokazalo i kao najbrže. Pokreću ga dva Venturijeva elektromotora koji snagu crpe iz masivni litij-ionskih baterija koje je izradila tvrtka A123 Systems. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni