Električni romobili još uvijek ne postoje u hrvatskim zakonima

Električni romobili još uvijek ne postoje u hrvatskim zakonima

Predsjednica GLAS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš danas je istaknula kako električni romobili postoje već godinama u stvarnosti, ali ne i u zakonu. Ustvrdila je kako ta situacija otvara mnoge opasnosti i za pješake i za same vozače romobila.

Podsjetila je kako je pred više od godinu i pol, u prosincu 2019., u saborsku proceduru predala prijedlog dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se uređuje pitanje električnih romobila, ali od toga do danas nema ništa.

Njezin prijedlog rješenja tog problema Vlada je odbila uz uobičajeno obrazloženje da će ga »riješiti sama i sustavno«.

Mrak-Taritaš ističe da električni romobili mogu voziti i 40 kilometara na sat, a za njih nema obveze korištenja niti kacige, niti reflektirajućeg prsluka, niti je uopće predviđeno gdje i kako se mogu kretati.

»Zbog toga smo predložili da se zakonski definiraju električni romobili, njihova maksimalna brzina, posebno kad dijele prostor s pješacima, nošenje kaciga i ostale opreme, ovlasti jedinica lokalne samouprave po tom pitanju i još neki elementi«, izjavila je čelnica GLAS-a.

Najavila je kako »zbog potpune nezainteresiranosti i neaktivnosti Vlade« u proceduru ponovno šalje prijedlog dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama u nadi da će se konačno riješiti ovu velika pravna praznina koja može dovesti do opasnih situacija u prometu. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni