„Electa Nevo“ – mali automobil za velike gradske gužve

„Electa Nevo“ – mali automobil za velike gradske gužve

 „Kod ovog automobila zaboravite na potrošne dijelove, ulje za prijenos i kočnice, servisne intervale… Nevo ima mjenjač isključivo za vožnju naprijed, nazad i stajanje, nema brzina ni spojke i zbog toga je pogodan za osobe s invaliditetom

U Radničkoj cesti u Zagrebu jučer je predstavljen električni automobil „electa nevo“. Radi se o dvosjedu, koji se proizvodi u Kini specijalno za naše tržište. Uvoznik ovog automobila je hrvatska tvrtka Electa Sol d.o.o.

Kao glavna prednost za odabir električnog vozila istaknuta je cijena goriva koja je za 8 do 10 puta niža u usporedbi s troškovima konvencionalnih vozila, a niži su i troškovi održavanja i to do 50 posto. Maksimalna brzina ovog vozila iznosi 70 kilometara na sat, a vozilo ima doseg do 130 kilometara. Doseg električnog vozila ovisi o kapacitetu baterije, načinu vožnje, ali i uvjetima na cesti. Pogoni ga elektromotor snage 10 kilovata. Elektromotor prilikom kočenja radi kao generator te kinetičku energiju pretvara u električnu i tako nadopunjuje akumulatore.

electa-nevo-(1)

Ovaj dvosjed se može puniti na bilo kojoj monofaznoj utičnici izmjenične struje od 220V, 16A. U slučaju da se baterija nakon vožnje isprazni do 20 posto svog kapaciteta, potrebno je 6 do 8 sati da se baterija napuni do 100 posto. Nadopuna baterije je moguća u bilo kojem trenutku bez negativnih posljedica na bateriju.

Može se registrirati kao četverocikl

Ono što dodatno utječe na sve veći interes kupaca za ovaj automobil je činjenica kako se „nevo“ može registrirati kao zatvoreni četverocikl (quad). Tako troškovi osiguranja, cestarine i tehničkog pregleda koštaju oko 750 kuna godišnje. „Nevo“ smiju voziti i mladi vozači s položenom A1 ili B kategorijom.

„Kod ovog automobila zaboravite na potrošne dijelove, ulje za prijenos i kočnice, servisne intervale, toga nema. „Nevo“ ima mjenjač isključivo za vožnju naprijed, nazad i stajanje, nema brzina ni spojke i baš radi toga pogodan je za vožnju osobama s invaliditetom. Ono što je njegova glavna prednost je to da se možete voziti 100 kilometara za 14 kilovat sati električne energije, što znači da ćete u noćnoj tarifi potrošiti svega 7 kuna za punjenje baterije“, istaknuo je Stjepan Marinović, project manager iz tvrtke Electa Sol d.o.o.

Akcijska cijena ovog automobila je 11 000 eura do registracije za prvih deset kupaca.

V. Vukoje

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni