Eksponati sa zagrebačkog Kaptola na izložbi u Budimpešti

Eksponati sa zagrebačkog Kaptola na izložbi u Budimpešti

Budete li kojim slučajem u Budimpešti u razdoblju od 12.4. do 2.9.2018. svakako posjetite Povijesni muzej Budimpešte i razgledajte izložbu “Grijanje u srednjem vijeku / Pećnjaci u srednovjekovnoj Mađarskoj 14. – 16. stoljeća” u sklopu koje je izložen pećnjak pronađen u centru današnjeg Zagreba.

Naime, tijekom arheoloških istraživanja 1998. godine arheolozi Muzeja grada Zagreba u ulici Nova Ves, gdje se danas nalazi Centar Kaptol, pronašli su ostatke radionice za izradu kaljevih peći. Prema stilskim i formalnim karakteristikama pronađenih pećnjaka može se zaključiti da je radionica djelovala tijekom 15. i na samom početku 16. stoljeća. Svi pećnjaci su neuspjeli primjerci koji nisu bili podesni za ugradnju, odnosno, radionički otpad.

Zanimljivo je istaknuti da je majstor imao kvalitetan kalup za izradu nadaleko poznate „Peći s vitezom“ čije je izvorište kraljevska radionica u Budimu, ali je izrađivao i lokalnu inačicu te peći. Razlog lošije kvalitete tih pećnjaka mogla je biti i žurna izrada peći krajem 1480. i početkom 1481 godine. Naime, tada je u staroj jezgri današnjeg Zagreba organiziran Sabor Kraljevine Slavonije na kojem su sudjelovali brojni velikodostojanstvenici uključujući i kralja Matiju Korvina pa je, najvjerojatnije, u kratkom roku trebalo postaviti kaljeve peći u prostorije u kojima su sabornici boravili. (Zg-magazin)